• darkblurbg

Buikwandcorrectie - Abdominoplastiek

 

Algemeen

Wanneer de buikwand wordt opgerekt kan deze slap worden en gaan hangen. Veel voorkomende oorzaken van een slappe buikwand zijn één of meerdere zwangerschap(pen), een groot gewichtsverlies en (huid)veroudering. Als u zich stoort aan de slappe huid dan kunt u een buikwandcorrectie ondergaan. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de verslapping kan een mini-buikwandcorrectie of een totale buikwandplastiek toegepast worden.

 Bekijk deze Voor en Na foto's eens:

 

Het consult

Voorafgaand aan elke behandeling vindt een gesprek plaats met een arts. In dit geval de plastisch chirurg. De plastisch chirurg bekijkt eerst of jueen geschikte kandidaat bent voor een buikwandcorrectie.

Hij zal uitleggen hoe de ingreep precies verloopt en welk resultaat u kunt verwachten. U kunt tijdens het consult ondermeer vragen verwachten over de hiernavolgende onderwerpen:

 • Uw algehele gezondheidssituatie;
 • Voorgaande ziektes, operaties of anderszins aandoeningen en klachten;
 • De medische historie van uw directe familieleden;
 • Eventuele allergieën en huidige medicaties.

Vervolgens zal de plastisch chirurg lichamelijk onderzoek willen uitvoeren. Dit onderzoek richt zich met name op de buik en buikspieren.

Na het onderzoek zal de plastisch chirurg uitleg geven over de behandeling, de voor u geschikte methode, de risico’s en complicaties, de nazorg en het te verwachten resultaat

 

Belangrijke en noodzakelijke voorzorgsmaatregelen

Belangrijke en noodzakelijke voorzorgsmaatregelen

 • Voorafgaand aan de ingreep is het raadzaam stringente voorzorgsmaatregelen te treffen.
 • Nuchter: U moet tijdens de operatie nuchter zijn om braken tijdens en na de operatie te voorkomen. Dit betekent dat u vanaf 6 uur voor de operatie niet meer mag eten en drinken (ook geen snoepjes of kauwgom). U mag tot 3 uur voor de operatie nog een glas water drinken. Een slokje water, bijvoorbeeld om uw tanden te poetsen of medicatie in te nemen, mag nog tot 2 uur voor de operatie.
 • Als u rookt, dient u daar zo lang mogelijk (zeker 4 weken) voor de operatie mee te stoppen. U bevordert daarmee de doorbloeding van de huid en daardoor de genezing.
 • Het gebruik van sommige bloedverdunnende medicatie zult u waarschijnlijk enkele dagen voor de operatie moeten staken.
 • Als u medicijnen zoals Marcoumar, Sintrom/Sintrommitis of Asprocardio gebruikt, overleg dan met de behandelend plastisch chirurg de voorschriften met betrekking tot het stoppen en hervatten hiervan.
 • Aspirine of aspirinebevattende pijnstillers (Advil, Diclofenac etc.) werken bloedverdunnend en kunnen zo een goede uitvoering van de ingreep in de weg zitten. Het is voor de ingreep belangrijk om te stoppen met het gebruik hiervan. Doe dit echter altijd in overleg met uw behandelend plastisch chirurg. In het algemeen adviseren wij u om:
 • Eén week voor de ingreep te stoppen met het gebruik van aspirinebevattende pijnstillers en drie dagen na de ingreep weer te starten.
 • In deze periode pijnstillers te gebruiken die wel zijn toegestaan zoals Paracetamol en Panadol.
 • Als u eraan twijfelt of een medicijn wel of geen aspirine bevat, overleg dan met uw huisarts, apotheek of behandelend plastisch chirurg.
 • Het is ook van groot belang dat u anderhalve tot twee weken begint met het innemen van Arnica druppeltjes. Deze inname zorgt ervoor dat de blauwe plekke, die bijna onvermijdelijk optreden, en eventuele zwellingen sneller verdwijnen.
 • Uw sieraden en horloge kunt u beter thuislaten of aan uw begeleider geven. De kliniek is niet aansprakelijk voor verlies en/of diefstal van uw eigendommen. U mag absoluut niet autorijden, dus u doet er verstandig aan vooraf zelf vervoer te regelen om naar huis terug te gaan.

 

De operatie

Afhankelijk van de uitgebreidheid van de verslapping van de buikhuid en buikwand kan gekozen worden voor:

 • Mini-buikwandcorrectie
 • Totale buikwandplastiek
 • Fleur-de-lis buikwandcorrectie
 • Lower Body Lift

 

Mini-buikwandcorrectie

 

Afbeelding Buikwandcorrectie

Bij een mini-buikwandcorrectie wordt alleen een incisie gemaakt bij de schaamheuvel. Het litteken valt onder het ondergoed en de zwemkleding.

De mini-buikwandcorrectie wordt toegepast bij mensen bij wie alleen de buikhuid is uitgerekt en de buikwand nog intact is. De buik is in deze gevallen vaak alleen maar slap net boven de schaamheuvel. De mini-buikwandcorrectie wordt vrijwel altijd onder volledige narcose uitgevoerd. De operatie zal ongeveer 2 uur duren. 

De plastisch chirurg zet een licht gebogen horizontale snede over de schaamheuvel. Vervolgens worden huid en vet tot aan de ribbenboog losgemaakt. De navel blijft op zijn plaats vastzitten aan de onderliggende spierlaag. Hierna wordt goed gemeten hoeveel huid er verwijderd moet worden en zal de plastisch chirurg het stuk overtollige huid plus vet wegsnijden. Het snijden wordt vanaf de snede bij de schaamheuvel gedaan. Via de incisie kunnen eventueel de buikspieren naar elkaar toe worden getrokken en aan elkaar vast gehecht worden. Dit wordt uiteraard alleen gedaan wanneer deze spieren uitgerekt zijn.

 

 

Totale buikwandplastiek (buikwandcorrectie) 

Bij een totale buikwandplastiek worden incisies gemaakt bij de schaamheuvel en rond de navel. Hierbij zal altijd een litteken rond de navel zichtbaar zijn. Het litteken bij de schaamheuvel valt onder ondergoed en zwemkleding.

Een totale buikwandplastiek kan worden toegepast bij mensen waarbij zowel de buikhuid als de onderliggende spierlaag is uitgerekt. Geschikte kandidaten voor een totale buikwandplastiek hebben meestal een buik die al vlak onder de ribbenboog slap is.

Een totale buikwandplastiek zal wat meer tijd in beslag nemen dan de mini-buikwandcorrectie, reken op een operatieduur van 3-4 uur. De totale buikwandplastiek wordt onder volledige narcose uitgevoerd.

De procedure verloopt vrijwel gelijk aan die van een mini-buikwandcorrectie. Ook hier zal de chirurg beginnen met een licht gebogen snede boven de schaamheuvel. Daarna worden huid en vet tot aan de ribbenboog losgemaakt. De navel blijft aan de onderliggende spierlaag vastzitten. De plastisch chirurg brengt op dit punt vervolgens de uitgerekte buikspieren bij elkaar. Stevige hechtingen houden de buikspieren op hun plaats en zorgen ervoor dat deze weer aan elkaar groeien. Na het bij elkaar brengen van de spieren worden de overtollige huid en het vet verwijderd tot het gewenste resultaat is bereikt. Bij een totale buikwandplastiek zal de navel meestal op een andere plaats moeten worden vastgezet vanwege de hoeveelheid weefsel die wordt weggesneden.

 

Fleur-de-lis buikwandcorrectie 

Bij een Fleur-de-lis correctie worden incisies gemaakt bij de schaamheuvel, van de schaamheuvel tot de ribbenboog en rond de navel.

Wanneer er sprake is van erg veel overtollig huid en/of vetweefsel dan kan er gekozen worden voor een Fleur-de-lis buikwandcorrectie. 

Bij de Fleur-de-lis buikwandcorrectie wordt net als bij de mini-buikwandcorrectie en de buikwandcorrectie een horizontale snede boven de schaamheuvel gemaakt. Daarnaast wordt echter ook een verticale snee omhoog, van de schaamheuvel naar de ribbenboog, gemaakt.

De Fleur-de-lis ingreep wordt gebruikt wanneer er meer huid en vetweefsel dient te worden weggesneden van de buik.

Het nadeel van deze ingreep is dat er meer littekens achterblijven en dat deze meer zichtbaar zijn. Zo blijft er een lang litteken achter van het borstbeen tot aan de schaamheuvel. En daarnaast een horizontaal litteken in de bikinilijn. 

Bij deze ingreep wordt vrijwel altijd de navel verplaatst en opnieuw ingehecht. Daardoor is er ook om de navel een litteken zichtbaar.

 

 

Lower Body Lift

Bij een Lower Body Lift wordt er een snede rondom het onderlichaam gemaakt.

Als er naast een overschot van huid en vet op de buik ook sprake is van te veel huid en vet op de flanken en/of de billen, dan kan een Lower Body Lift worden overwogen. Bij deze ingreep wordt de incisie van de schaamheuvel doorgetrokken naar de rug.

Met een Lower Body Lift worden zowel de buik, de billen als de buitenzijdes van de bovenbenen gelift. 

Er blijft bij deze ingreep een litteken achter dat zich rondom het hele onderlichaam bevindt. Dit litteken valt onder ondergoed en zwemkleding.

 

Herstel na een buikwandcorrectie

Als u een buikwandcorrectie heeft ondergaan, dan zult u 1 tot 2 dagen in de kliniek moeten verblijven om te herstellen. Soms is het nodig dat er in de wond 2 slangetjes meegehecht worden, zodat overtollig vocht en bloed afgevoerd kunnen worden. Na 1 dag kunnen de slangetjes er vaak uit.

Wanneer u naar huis gaat, zult u 4 weken lang dag en nacht een ondersteunend korset moeten dragen om het geopereerde gebied te ondersteunen. Na deze 4 weken draagt u dit korset nog gedurende 2 weken overdag. Hierdoor blijft alles goed op zijn plaats zitten en dit bevordert het herstel.

Na de operatie zult u een trekkende pijn ervaren rond het operatiegebied. Hiervoor krijgt u pijnstillers mee. Vermijd vooral hoesten/niezen en persen; dit zal druk geven op het operatiegebied en daardoor erg pijnlijk zijn.

In de eerste weken zal het operatiegebied rood en gezwollen zijn. Meestal zullen bloeduitstortingen zichtbaar zijn. Dit is een normale reactie van het lichaam.

Het is nodig een week rust te houden na de operatie; na 2 weken kunnen de meeste mensen weer gewoon werken. Onderneem geen zwaar en inspannend werk gedurende 6 weken. Verder is het af te raden tijdens het genezingsproces alcohol, sigaretten of aspirine te gebruiken.

 

Risico’s en complicaties

Aan elke operatie zijn risico’s en complicaties verbonden. Een buikwandcorrectie is een grote ingreep, er is wat meer kans op complicaties dan bij kleinere ingrepen. Het is daarom belangrijk het voordeel van de operatie tegen de risico’s en complicaties van de operatie af te wegen.

De risico's zijn:

 • Allergische reactie op de gebruikte middelen.
 • Infectie (1-2%).
 • Slechte wondgenezing.
 • Gevoelloosheid in het operatiegebied.
 • Langdurige pijn.
 • Overmatige litteken vorming.

 

Resultaat

Het resultaat is al meteen zichtbaar; u zult direct merken dat uw buik een stuk platter is. Het uiteindelijke resultaat van een buikwandcorrectie is echter pas na enkele maanden zichtbaar, wanneer het lichaam volledig hersteld is van de operatie. 

Over het algemeen is het resultaat van een buikwandcorrectie langdurig. Het kan echter nodig zijn een nieuwe ingreep te ondergaan als gevolg van verdere verslapping. Dit kan optreden na een zwangerschap en verdere veroudering. De operatie geeft het beste resultaat als u op uw streefgewicht bent. Soms is het daarvoor nodig vóór de operatie eerst af te vallen. Een buikwandcorrectie is nadrukkelijk geen middel om af te vallen.

 

Prijzen buikwandcorrectie

 • Mini buikwandlift vanaf € 3.500,-
 • Buikwandcorrectie vanaf € 4.000,-
 • Uitgeb buikwandcorrectie vanaf € 5.500,-
 • Fleur-de-lis buikwandcorrectie vanaf € 6.500,-
 • Mommy makeover Vanaf: € 8.500,-

Direct Afspraak inplannen of Neem contact op

Bij ernstige postoperatieve complicaties de eerste 24 uur na de ingreep of bij koorts, dient u direct contact op te nemen met onze artsen noodlijn op 06-29010340 (24 uur pd bereikbaar)