• darkblurbg

Liposuctie is een perfecte oplossing om op een natuurlijke wijze vet van het lichaam te verwijderen en indien gewenst andere delen van het lichaam op te vullen!
Essential Aesthetics is gespecialiseerd in liposuctie, liposculpture en liposculptuurbehandelingen, uitgevoerd door internationale ervaren artsen. 


Mogelijkheden

Voor het verwijderen van overtollig vet bestaan de volgende methoden:

 • Liposuctie (weg zuigen van vet).
 • Dermolipectomie (weg snijden van vet).

Het lichamelijk onderzoek zal uitwijzen welke methode het beste toegepast kan worden.

Liposuctie 
Liposuctie betekent letterlijk vet (lipo) wegzuigen (suctie). Het is echter geen middel om te vermageren, maar een methode om plaatselijk overtollig vet weg te halen, zoals op de buik. Dit vet kan weer verplaatst worden naar andere delen van het lichaam die je wenst op te vullen, denk hierbij aan het opvullen van de billen met je eigen vet. 

Een voorwaarde voor liposuctie is dat de huid soepel is, zodat het vet onder de huid weggezogen kan worden. Is er bijvoorbeeld sprake van een sinaasappelhuid (cellulitis) dan kan het vet weggehaald worden middels dermolipectomie. Hierbij wordt er vet weggesneden (lipectomie) onder de huid (dermo). Onder invloed van hormonen kan het lichaam op sommige plaatsen teveel vet opslaan. Deze vetophopingen staan soms niet in verhouding tot uw lichaamsbouw en zijn zeer moeilijk met behulp van diëten weg te krijgen. Dit zogenaamde stapelingsvet zet zich bij vrouwen vooral vast rond de heupen, bovenbenen (cellulitis), buik en bovenarmen. Bij mannen concentreert het zich vaker rond de lendenen, buik, maag- en halsstreek. Ook knieën, gezicht, enkels, rug en billen zijn plekken waar opgehoopt vet zich lastig laat verwijderen. 

De liposuctie vindt bij de Mommy Makeover vaak plaats bij en rondom de bovenbenen en de billen. Via dunne incisies wordt met een dunne buis op vooraf afgetekende plaatsen het overtollige vet weggezogen.

Na de ingreep worden de incisies gehecht of verbonden (afhankelijk van de grootte). Om zwellingen te verminderen dient u gedurende twee tot vier weken een elastische broek te dragen. Nadien zal een lichte zwelling aanhouden die na vier tot zes maanden verdwenen zal zijn. Pas dan is het resultaat goed zichtbaar.

 

Liposuctie van de buik
Vlak voor de operatie zal de plastisch chirurg het gebied van uw buik aftekenen dat gecorrigeerd moet worden. Tijdens de operatie worden er sneetjes op onopvallende plaatsen in uw buik gezet en zal er een vloeistof ingespoten worden die er voor zorgt dat het vet los van de huid komt te liggen. Vervolgens zuigt de arts het vet weg. De chirurg voert de liposuctie uit met een kleine holle naald. Als het gewenste resultaat bereikt is, stopt de arts met de liposuctie en worden de sneetjes dichtgehecht.

Dermolipectomie van de buik
Het verschil tussen liposuctie en dermolipectomie is dat bij deze laatste methode onderhuids vetweefsel wordt weggesneden in plaats van weggezogen. Hierbij wordt er een grotere incisie in de buik gezet om het vetweefsel te verwijderen en zal er dus een groter litteken achterblijven. De plastisch chirurg zal proberen de incisie op een onopvallende plaats te zetten en zal de wond dichthechten met oplosbare hechtingen. Soms wordt van tevoren eerst liposuctie toegepast om het desbetreffende gebied te verdunnen.

Dermolipectomie en liposuctie van de buik vinden plaats onder volledige verdoving. De duur van de operatie hangt af van de hoeveelheid vet die verwijderd moet worden.

Het consult

Voordat u deze ingreep ondergaat, wordt er een gesprek gehouden met de behandelend chirurg. Hij zal onder andere bespreken of de verwachtingen realistisch zijn, die u heeft met betrekking tot de ingreep en het resultaat ervan. Ook zal de arts de precieze procedure uitleggen en tips geven hoe u er zelf voor kan zorgen dat het beste resultaat behaald wordt.

 

Houd er rekening mee dat er vragen gesteld kunnen worden over de volgende zaken:

 • Algehele gezondheidstoestand.
 • Eerdere operaties.
 • Tabak-, drugs- en alcoholgebruik.
 • Allergieën.
 • Medicijn gebruik.
 • Vervolgens zal de arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Het gebied wordt bekeken en hierbij wordt gelet op:
 • Soepelheid van de huid.
 • Of er sprake is van plaatselijk overtollig vet.
 • Littekens van eerdere operaties.

De antwoorden op deze vragen en het lichamelijk onderzoek bepalen of een liposuctie van de buik mogelijk is en welke methode gebruikt zal worden om het overtollig vet te verwijderen.

 

Belangrijke en noodzakelijke voorzorgsmaatregelen

Voorafgaand aan de ingreep is het raadzaam stringente voorzorgsmaatregelen te treffen.

Als u rookt, dient u daar zo lang mogelijk (zeker 4 weken) voor de operatie mee te stoppen. U bevordert daarmee de doorbloeding van de huid en daardoor de genezing.

Het gebruik van sommige bloedverdunnende medicatie zult u waarschijnlijk enkele dagen voor de operatie moeten staken.

Als u medicijnen zoals Marcoumar, Sintrom/Sintrommitis of Asprocardio gebruikt, overleg dan met de behandelend plastisch chirurg de voorschriften met betrekking tot het stoppen en hervatten hiervan.

Aspirine of aspirinebevattende pijnstillers (Advil, Diclofenac etc.) werken bloedverdunnend en kunnen zo een goede uitvoering van de ingreep in de weg zitten. Het is voor de ingreep belangrijk om te stoppen met het gebruik hiervan. Doe dit echter altijd in overleg met uw behandelend plastisch chirurg. In het algemeen adviseren wij u om:

 • Eén week voor de ingreep te stoppen met het gebruik van aspirinebevattende pijnstillers en drie dagen na de ingreep weer te starten.
 • In deze periode pijnstillers te gebruiken die wel zijn toegestaan zoals Paracetamol en Panadol.
 • Als u eraan twijfelt of een medicijn wel of geen aspirine bevat, overleg dan met uw huisarts, apotheek of behandelend plastisch chirurg.
 • Het is ook van groot belang dat u anderhalve tot twee weken begint met het innemen van Arnica druppeltjes. Deze inname zorgt ervoor dat de blauwe plekke, die bijna onvermijdelijk optreden, en eventuele zwellingen sneller verdwijnen.
 • Uw sieraden en horloge kunt u het best thuislaten of aan uw begeleider geven. De kliniek is niet aansprakelijk voor verlies en/of diefstal.
 • U dient zelf voor vervoer naar huis te zorgen, daar u niet in staat zult zijn om zelf te rijden.

 

Herstel na liposuctie van de buik

Meestal wordt er bij het sluiten van de wond een drain in de buik ingebracht om overtollig wondvocht en bloed af te voeren. Deze zal vaak 1-2 dagen moeten blijven zitten. Hoe lang u in het ziekenhuis moet blijven, is afhankelijk van de grootte van de ingreep en de snelheid van herstel, maar houd rekening met enkele dagen.

Na de operatie kunt u enkele weken een beurs gevoel, pijnlijke bloeduitstortingen en een zwelling rond het operatiegebied ervaren. De pijn is makkelijk te bestrijden met paracetamol. 

Verder zult u gedurende 2-3 weken een elastisch korset moeten dragen om de huid goed op zijn plaats te houden, zwelling te voorkomen en het operatiegebied rust te geven om te herstellen. Een week na ontslag uit het ziekenhuis kunnen de niet-oplosbare hechtingen verwijderd worden door uw eigen huisarts. Probeer de eerste 6-12 weken niet te veel zwaar werk te doen, zoals veel bukken en tillen, want dit is slecht voor de wondgenezing.

Risico’s en complicaties van liposuctie van de buik

Aan elke operatie zijn risico’s verbonden. Over het algemeen ervaart men weinig complicaties na een liposuctie, maar u zult rekening moeten houden met het volgende:

 • Slechte genezing van de wond.
 • (Tijdelijke) Zwelling of verharding van de huid.
 • Asymmetrie van de buik.
 • (Tijdelijke) gevoelloosheid van de huid.

 

Resultaat

Het is belangrijk zich te realiseren dat liposuctie geen behandeling is voor obesitas. Er kan niet oneindig veel vet afgenomen worden, dit is niet veilig voor de gezondheid. Hoeveel vet er uiteindelijk afgenomen kan worden, bepaalt u samen met de behandelend arts, maar in ieder geval nooit meer dan 4,5 pond, anders gaat het lichaam in shock. 

Het resultaat van een liposuctie van de buik is volledig zichtbaar na 6-9 maanden. Na deze periode zullen de contouren van het lichaam veranderd zijn. Wanneer de contouren asymmetrisch zijn, kan een tweede ingreep nodig zijn. Het resultaat zal door eventuele latere gewichtsverandering of oprekking van de huid helaas niet blijvend kunnen zijn. Hoe mooi of hoe lelijk de littekens zullen worden, is ook niet te voorspellen.

Als u besluit liposuctie te laten doen aan de billen, zult u eerst een consult krijgen bij de plastisch chirurg. Hij zal vragen waarom u een liposuctie wilt laten doen en wat uw verwachtingen zijn. De arts zal inschatten of u realistische verwachtingen heeft en of liposuctie de juiste behandeling is. Soms zal de arts adviseren om in plaats van liposuctie een billift uit te laten voeren. Verder zal de plastisch chirurg een lichamelijk onderzoek uitvoeren en kijken waar het vet in de billen precies weggehaald moet worden. Het verloop van deze ingreep vertoont overeenkomsten met die van buikliposuctie. Voor gedetailleerde voorzorgsinformatie informatie daarover, zie de desbetreffende pagina.

Het is belangrijk om zich te realiseren dat liposuctie geen vervanging is voor sporten en diëten. Daarom kan de plastisch chirurg u ook afraden om een liposuctie te laten doen. Bijvoorbeeld omdat u geen goede conditie heeft of omdat u te zwaar bent. 

Als u bloedverdunners gebruikt dan zult u deze voor de liposuctie moeten stoppen. De plastisch chirurg zal uitleggen vanaf wanneer u het beste kunt stoppen met het gebruik.

 

 

Liposuctie van de billen

Patiënte voor aanvang van liposuctie. De arts heeft de gebieden waar vet zal worden weggezogen gemarkeerd op de huid.

Tijdens het consult heeft de plastisch chirurg gekeken waar het vet in de billen weggehaald moet worden. Voor de operatie zal de plastisch chirurg deze gebieden markeren.

Om te zorgen dat het vet gemakkelijk weggezogen kan worden en om bloedingen te voorkomen, wordt er een vloeistof in de huid gespoten. Als de vloeistof is ingewerkt maakt de plastisch chirurg kleine sneetjes in de huid. Door deze sneetjes worden buisjes in de huid gebracht. Aan deze buisjes zit een vacuümpomp die het vet opzuigt. Door de buisjes heen en weer te bewegen kan de plastisch chirurg op verschillende plaatsen het vet wegzuigen. Wanneer er voldoende vet is verwijderd, worden de buisjes weggehaald en komen er hechtingen in de sneetjes. De hele ingreep duurt ongeveer 1 tot 2,5 uur. 

Het kan zijn dat er drains in de billen geplaatst worden om overtollig vocht en bloed af te voeren. Deze mogen er na 1 à 2 dagen uit. Als u geen drains krijgt, dan kan er nog wat vloeistof uit de wond lekken.

De ingreep vindt plaats onder algehele narcose of met een ruggenprik. Met een ruggenprik kan het gebied onder de navel verdoofd worden en ben u tijdens de ingreep bij kennis. Als u dit niet prettig vindt, dan kunt u ook een roesje krijgen.

 

Herstel na de liposuctie

Na de ingreep heeft u een strakke korte broek aan. Dit vermindert de zwelling en zorgt ervoor dat de billen de juiste vorm krijgen. Deze broek moet u 2-6 weken dag en nacht dragen, wel mag hij uit tijdens het wassen. De dagen na de operatie kunnen de billen pijnlijk zijn. Hiervoor kunt u paracetamol nemen.

Liposuctie is meestal een dagbehandeling. Na de ingreep komt u rustig bij en vaak mag u na een paar uur alweer naar huis. Wanneer de liposuctie gecombineerd wordt met andere behandelingen of wanneer er complicaties optreden kan het zijn dat u een nacht moet blijven.

U mag niet zelf naar huis rijden, dus zorg ervoor dat er iemand u komt ophalen. Waarschijnlijk bent u na de ingreep niet zo fit en daarom is het verstandig om ’s nachts niet alleen thuis te zijn en te zorgen dat u thuis hulp heeft. Verder kunt u erop rekenen dat u ongeveer een week niet kunt werken.

Het is belangrijk om na de ingreep in beweging te blijven. Daardoor verdwijnt de zwelling sneller en blijft de bloedsomloop goed gestimuleerd. Bewegen is belangrijk, maar sporten wordt de eerste 6 weken na de operatie ontraden.

 

Risico’s en complicaties van liposuctie aan de billen

Een liposuctie is niet zonder risico’s. Vaak zijn de billen na de liposuctie pijnlijk. Hoe groter het gebied waarin vet is weggehaald, hoe meer pijn u zult hebben. Het kan een maand duren voordat de pijn volledig weg is.

 

Verder zal de huid op de billen gezwollen zijn, kan het een wat andere kleur hebben en kan het wat verdoofd aanvoelen. Het duurt 3 tot 6 maanden voordat deze klachten helemaal over zijn. Daarnaast kunnen uw enkels enkele weken dik zijn.

Risico’s van liposuctie zijn:

 • Ongelijke vorm van de billen
 • Onregelmatige huid
 • Slappe huid
 • Zenuw beschadiging
 • Littekens
 • Bloedarmoede
 • Nieuwe liposuctie, omdat er te weinig vet is weggehaald (zeldzaam) 

 

Ernstige complicaties:

 • Trombose
 • Ernstige bloeduitstorting
 • Ernstige infecties

U moet voor uzelf een afweging maken of de eventuele nadelen tegen de voordelen opwegen.

 

Resultaat van liposuctie aan de billen

Direct na de behandeling is er nog veel zwelling in het operatiegebied waardoor het resultaat nog moeilijk te zien is. Het kan 3 tot 6 maanden duren voordat dit helemaal over is en pas dan kunt u het resultaat echt goed zien. De vetcellen die worden weggezogen bij de liposuctie komen niet meer terug en u kunt dan een blijvend resultaat verwachten. Maar de vetcellen die zich nog wel in het lichaam bevinden, kunnen bij een slecht voedingspatroon groter worden.

Wel is het zo dat bij gewichtsverandering de billen ook mee zullen veranderen, omdat de vetcellen opzwellen (aankomen) of krimpen (afvallen).

De littekens van de zuigstaafjes zijn 1-2 cm groot. Meestal worden de sneetjes hiervoor in huidplooien gemaakt, waardoor ze minder zichtbaar zijn. Het beste resultaat is te verwachten bij sportieve mensen, die gezond eten, een elastische huid hebben en niet roken.

 

Liposuctie  Tarieven

1ste zone onder lokale verdoving € 1.500,-

Elke additionele zone onder lokale verdoving € 999,-

Bijkomende kosten: Korset €109,- 

 

Lipofilling Tarieven

1ste zone onder lokale verdoving € 1.500,-

Elke additionele zone onder lokale verdoving € 999,-

 

Bijkomende kosten: Korset €109,- 

 

Direct Afspraak inplannen of Neem contact op

 

Bij ernstige postoperatieve complicaties de eerste 24 uur na de ingreep of bij koorts, dient u direct contact op te nemen met onze artsen noodlijn op 06-29010340 24 uur pd bereikbaar)