• darkblurbg

De Facelift kan in 3 verschillende varianten worden uitgevoerd:

 1. S-LIFT Bij een S-lift wordt via een S-vormige insnede alleen de huid van de wang gelift (ook wel minilift genoemd). Het onderliggende steunweefsel wordt hierbij niet gelift.
 2. MACS-lift: De meest voorkomende Face lift is een MACS-lift (Minimal Access Cranial Suspension lift) hierbij wordt via een zelfde incisie niet alleen de de huid van de wang maar ook het onderliggende steunweefsel meegenomen en gelift. De hals wordt hierbij niet meegenomen
 3. Face/ hals lift: Bij een face-halslift wordt via een verlengde incisie achter het oor niet alleen de de huid van de wang en het onderliggende steunweefsel gelift, maar wordt ook een lifting van de hals uitgevoerd.


Face Lift Q&A:
De facelift

 

Is een facelift iets voor mij?

De beste kandidaten voor een facelift zijn mensen die enkele tekenen van ouder worden vertonen maar nog wel wat huid elasticiteit hebben. In het algemeen zijn dit mannen en vrouwen tussen de veertig en zeventig jaar oud, hoewel we ook bij mensen ouder dan zeventig nog fantastische resultaten kunnen behalen. Voordat je een facelift ondergaat moet je in goede gezondheid verkeren en reële verwachtingen hebben. Een facelift wist niet alle jaren volledig uit; het doel is er fris en minder vermoeid uit te zien. 

Een facelift heeft het beste resultaat als uw huid nog enigszins elastisch is. De meeste mannen en vrouwen die kiezen voor een facelift zijn tussen de veertig en zestig jaar. Maar ook bij mensen ouder dan zeventig of zelfs tachtig jaar kan een facelift nog fantastische resultaten opleveren.

 

Jouw Face-Lift Consult?

Wanneer je besloten hebt dat je een facelift wil ondergaan, kun je een consult regelen met één van onze chirurgen. Tijdens dit consult kun je je doelen voor je facelift bespreken. Vertel de chirurg wat je dwars zit, wat je wil veranderen en waarom. Verder worden ook je huidige gezondheid, je medisch verleden, medicijngebruik en of je rookt en de gevolgen daarvan besproken.

De chirurg zal alle details afwegen en hij zal je gezicht onderzoeken om je verschillende mogelijkheden te kunnen bieden. Het kan zijn dat je geen facelift nodig hebt maar een kleinere ingreep om je doelen te bereiken. Je chirurg kan ook aanvullende kleine veranderingen aanraden, zoals een kin implantaat of een wenkbrauw lift. In dat geval zal hij computer beelden gebruiken om je te laten zien hoe je er met deze veranderingen uit zal zien en zal hij foto’s nemen om jouw situatie vast te stellen. Ten slotte zal jouw chirurg je tijdens je eerste consult informeren over de risico’s en kosten van elke procedure.

 

Dekt je verzekering een facelift?

Zorgverzekeraars vergoeden over het algemeen geen kosten voor cosmetische chirurgie die je wil ondergaan zonder enige medische reden. Daarom moet je ervan uit gaan dat je de kosten die op onze website staan volledig zelf zult moeten dragen. Je kunt de chirurg ook vragen om een compleet overzicht van alle kosten, inclusief anesthesie, de operatiekamer, vervolgzorg en alle benodigde voorgeschreven recepten.

Zorg ervoor dat je je goed informeert over de regels van je zorgverzekeraar en hoe een facelift je dekking kan beïnvloeden. Sommige verzekeraars verhogen je premies nadat je plastische chirurgie hebt ondergaan. Je kunt ook overwegen om je aanvullend te verzekeren voor de behandeling van eventuele complicaties voor zover deze niet gedekt worden door je initiële verzekeringsplan.

 

Hoe bereid ik me voor op een face-lift face-Lift? 

Draag losse en comfortabele kleding op de dag van de operatie. Draag een shirt met knoopjes dat niet over je gezicht hoeft te worden getrokken. Zorg ervoor dat iemand je naar huis kan rijden en de eerste 48 uur bij je kan blijven. Te overwegen valt om indien mogelijk een verpleegkundige in te huren die de eerste 24 uur voor je kan zorgen wanneer je thuis bent aangekomen.

Wanneer je rookt volg je de aanwijzingen van de chirurg op over het stoppen voor en na de ingreep. Dit beïnvloedt het geneesproces en draagt bij aan een voorspoedig herstel. Ook wanneer je regelmatig aspirine gebruikt of bepaalde vitamines of kruiden supplementen, kan de chirurg je aanraden het gebruik hiervan een bepaalde periode voor en na de ingreep te staken.

 

Wat gebeurt er tijdens een face-Lift? 

Tijdens een facelift zal de chirurg een snede maken nabij de haarlijn en deze voortzetten rondom en achter je oor. Deze sneden bieden de chirurg toegang tot de spieren en ander weefsel onder de huid. Afhankelijk van persoonlijke omstandigheden zal een facelift tussen de 2 en 6 uur duren. Je chirurg zal je gezicht weer dichtmaken met behulp van hechtingen en verband. Je ontvangt instructies over het nazorg proces en hoe met het verband om te gaan. Het is erg belangrijk dat je deze instructies nauwkeurig opvolgt.

  

Hoe onderga je een goede nazorg thuis?

Zorg ervoor dat je ijs in diepvries zakjes bij de hand hebt om je gezwollen huid te koelen.

Zorg ook voor schone handdoeken en washandjes en verzorgende zalfjes en crèmes die door de dokter zijn voorgeschreven, en een voorraad comfortabele shirts (met knoopjes) en een thermometer. Als je fulltime werkt moet je voldoende vrije dagen opnemen. Na een facelift kunnen mensen meestal na 2 weken weer aan het werk.

 

Wat gebeurt er na een face lift?

Na een facelift zul je blauwe plekken en zwellingen ervaren, die ongeveer 2 tot 3 weken aanhouden. Bij de één geneest dit sneller dan bij de ander. Eén of twee dagen na de operatie kun je weer rondlopen, maar wel moet je er rekening mee houden om het in ieder geval de eerste week rustig aan te doen. De chirurg zal na een paar dagen het verband verwijderen. Zorg ervoor dat je op alle afspraken aanwezig bent zodat de chirurg het geneesproces goed kan monitoren. Te verwachten valt dat de arts je een aantal keer wil zien in de 2e en 3e week om je zwellingen te zien en om de hechtingen te verwijderen. De eerste maanden na de operatie zul je zien dat er wekelijks kleine veranderingen komen in het gezicht. Het uiteindelijke resultaat is na ongeveer vier tot zes maanden zichtbaar. De littekens zijn dan nog maar nauwelijks zichtbaar en de rimpels en lijnen in gezicht en hals zijn mooi glad getrokken.

  

Zijn er mogelijke complicaties na een face-lift?

 

Zoals bij iedere operatie zijn er complicaties mogelijk, waaronder infecties. Neem onmiddellijk contact op met je arts in geval van:

 • Koorts van 37,8 graden of hoger
 • Abnormale vochtafscheiding, pus, van een chirurgische wond
 • Extreme pijn, gevoeligheid, zwelling of roodheid van het behandelde gebied
 • Hechtingen die voortijdig loskomen Hoe lang blijft het resultaat zichtbaar?De effecten van je nieuwe look zouden over het algemeen vijf tot tien jaar zichtbaar moeten zijn. Je zult blijven verouderen maar je zult er vijf tot tien jaar jonger uit zien dan wanneer je geen facelift zou hebben gehad. Je speelt zelf een belangrijke rol in de duur van het resultaat. 
 •  
 • De manier waarop je je huid verzorgt bepaalt mede hoe lang de resultaten zichtbaar zullen zijn. Daarom bevelen we een verscheidenheid aan skin boosters en fillers aan die bedoeld zijn om de structuur, elasticiteit, hydratatie en huidteint te verbeteren en te optimaliseren. 

 

Ter voorbereiding

Voor een optimaal resultaat van uw behandeling is het raadzaam om van tevoren:

 • Te stoppen met roken (zeker 4 weken voor de operatie)
 • Geen bloed verdunnende medicatie te gebruiken (enkele dagen voor de operatie)
 • Met de chirurg te overleggen over het stoppen en opnieuw gebruiken van medicijnen als Marcoumar, Sintrom/Sintrommitis of Asprocardio. Dit geldt ook voor het gebruik van Aspirine of aspirine bevattende pijnstillers als Advil, Diclofenac e.a.)
 • Te beginnen met het innemen van Arnica druppeltjes. (om blauwe plekken en zwellingen tegen te gaan)
 • Geen make-up of gezichtscrème te gebruiken op de dag van de ingreep
 • Geen sieraden of horloge mee te nemen
 • Een zonnebril mee te nemen om de ogen na de behandeling niet direct aan zonlicht bloot te stellen.

Ook dient u voor eigen vervoer te zorgen, daar u niet in staat zult zijn om zelf auto te rijden.

Contact over een Facelift?


De operatie

Er worden eerst foto’s gemaakt voor uw medisch dossier. Daarna krijgt u een sedatie of een algehele narcose, afhankelijk van het advies van de chirurg. Tijdens de operatie maakt de plastisch chirurg eerst een incisie precies langs het oor.

Is een lift van de neus- en lippenplooi gewenst, dan loopt de incisie nog enkele centimeters door boven het oor. Is een lift van het kaak- en halsgebied gewenst, dan loopt de incisie nog enkele centimeters door achter het oor.

Daarna maakt de plastisch chirurg de huid los van het bind- en spierweefsel van uw gezicht. Het gebied dat wordt losgemaakt is ongeveer zo groot als uw wang. De plastisch chirurg spant dan met speciale hechtingen het bind- en spierweefsel op. De hechtingen worden vervolgens vastgezet. Hij trekt hierna de huid strak en snijdt de overtollige huid weg. Ten slotte maakt hij de huid weer vast door middel van een kleine spanningsloze hechting die na genezing nauwelijks opvalt.

Soms kan de plastisch chirurg besluiten een drain te plaatsen om wondvocht af te voeren.

Als de operatie onder sedatie is uitgevoerd, kunt u meestal twee uur later de kliniek alweer verlaten. Bent u onder narcose geweest, dan duurt dit iets langer, maar ook dan kunt u meestal dezelfde dag nog naar huids. U mag absoluut niet autorijden, dus u doet er verstandig aan vooraf vervoer te regelen.

 

Belangrijke en noodzakelijke voorzorgsmaatregelen

Voorafgaand aan de ingreep is het raadzaam stringente voorzorgsmaatregelen te treffen:

 • Als u rookt, dient u daar zo lang mogelijk (zeker 4 weken) voor de operatie mee te stoppen. U bevordert daarmee de doorbloeding van de huid en daardoor de genezing.
 • Nuchter: U moet tijdens de operatie nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 6 uur voor de operatie niet meer mag eten en drinken (ook geen snoepjes of kauwgom). U mag tot 3 uur voor de operatie nog een glas water drinken, maar geen koffie, frisdrank of jus d'orange. Een slokje water, bijvoorbeeld om uw tanden te poetsen of medicatie (paracetamol) in te nemen, mag nog tot 2 uur voor de operatie.

 • Het gebruik van sommige bloedverdunnende medicatie zult u waarschijnlijk enkele dagen voor de operatie moeten staken.
 • Als u medicijnen zoals Marcoumar, Sintrom/Sintrommitis of Asprocardio gebruikt, overleg dan met de behandelend plastisch chirurg de voorschriften met betrekking tot het stoppen en hervatten hiervan.
 • Aspirine of aspirinebevattende pijnstillers (Advil, Diclofenac etc.) werken bloedverdunnend en kunnen zo een goede uitvoering van de ingreep in de weg zitten. Het is voor de ingreep belangrijk om te stoppen met het gebruik hiervan. Doe dit echter altijd in overleg met uw behandelend plastisch chirurg. In het algemeen adviseren wij u om:
 • Eén week voor de ingreep te stoppen met het gebruik van aspirinebevattende pijnstillers en drie dagen na de ingreep weer te starten.
 • In deze periode pijnstillers te gebruiken die wel zijn toegestaan zoals Paracetamol en Panadol.
 • Als u eraan twijfelt of een medicijn wel of geen aspirine bevat, overleg dan met uw huisarts, apotheek of behandelend plastisch chirurg.
 • Het is ook van groot belang dat u anderhalve tot twee weken begint met het innemen van Arnica druppeltjes. Deze inname zorgt ervoor dat de blauwe plekke, die bijna onvermijdelijk optreden, en eventuele zwellingen sneller verdwijnen.
 • Gebruik geen make-up en geen gezichtscrème op de dag van de ingreep.
 • Uw sieraden en horloge thuislaten of aan uw begeleider geven. De kliniek is niet aansprakelijk voor verlies en/of diefstal. 

 

Herstelverloop na de S-Lift of MACS-lift of Klassieke Facelift

U kunt zich na een narcose eventueel wat misselijk en somber voelen, ook kunt u last hebben van spierpijn. Eventuele drains worden doorgaans na ongeveer 48 uur verwijderd. U krijgt ter ondersteuning een strakke band om uw hoofd, die u na ongeveer 24 uur af mag doen. U mag dan ook onder de douche, mits u ervoor zorgt dat de hechtingen droog blijven.

Na een week komt u terug voor controle, waarbij meestal ook de hechtingen worden verwijderd. Uw gezicht zal nog ongeveer één à twee weken enigszins blauw en gezwollen zijn. Napijn kunt u bestrijden met paracetamol of anderszins voorgeschreven medicatie. De eerste week na de ingreep mag u geen fysieke inspanning verrichten en tijdens de tweede week mag u nog niet bukken. Zwaardere fysieke inspanning, zoals tillen, dient u minimaal een maand na uit te stellen. Normaal gesproken, kunt u na twee weken weer aan het werk gaan.

De herstelperiode na een S-lift is iets korter dan de herstelperiode na een MACS-lift of een klassieke Facelift.

 

Enkele mogelijke complicaties van een MACS-lift kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering
 • Blijvende littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.

Roken

Patiënten die op het moment van een operatie roken, of tabaksproducten of nicotineproducten gebruiken, hebben een groter risico op complicaties en een slechtere wondgenezing. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie en eventueel een verhoogd bloeding risico als gevolg hebben. Het is belangrijk ten minste twee weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden tijdens het gehele herstelproces.

 

Het resultaat

Uw gezicht zal een strakker en jeugdiger voorkomen hebben. Het optimale effect is na een jaar zichtbaar. De littekens zijn dan volledig vervaagd en de huid en het onderliggende spier- en bindweefsel zijn volledig genezen, mochten deze zijn meegelift.

 

Direct Afspraak inplannen of Neem contact op

Tarieven

S-lift vanaf € 2.999,- 

MACS Lift vanaf € 3.750,-

Full FACELIFT € 5.500,- 

 

Bijkomende kosten:

postoperatieve bandage € 80,- 

Optioneel:
Algehele (narcose)/anesthesie €1500,-

 

Bij ernstige postoperatieve complicaties de eerste 24 uur na de ingreep of bij koorts, dient u direct contact op te nemen met onze artsen noodlijn op 085-2734793 (24 uur per dag bereikbaar)