• darkblurbg

Als je ouder wordt of als je veel gewicht bent verloren, kan het voorkomen dat de huid in de hals helaas losser komt te zitten. Hierdoor ontstaat er een overschot aan huid. Deze verminderde elasticiteit van de huid is echter gemakkelijk te verhelpen d.m.v. een halslift, ook wel Z-plastiek genoemd. Weg met de coltruien, dichtgeknoopte shirts en shalws! Met de halslift heeft u weer een jonge uitstraling.

hals lift neck lift 

Voor overtollige hangende huid in de hals onder de kin, een zogenaamde kalkoennek, is een halslift (ook wel Z-plastiek genoemd) een goede behandeling. Door het maken van een kleine snede (in de vorm van Z) vlak onder de kin kan de huid worden ingenomen. Deze behandeling geeft alleen resultaat voor de hals en laat een zichtbaar litteken achter.

Persoonlijk contact over een Halslift?

'Klassieke' halsliften
Met een 'klassieke' halslift wordt alleen de hals gelift.Deze operatie wordt als volgt uitgevoerd: Voor de operatie wordt het operatiegebied schoongemaakt en afgedekt met steriele doeken. Daarna wordt u lokaal verdoofd waardoor u voelt u geen pijn meer voelt of heeft. Indien u zenuwachtig of angstig bent, dan is het mogelijk om wat kalmeringsmiddel of een volledige narcose te krijgen.

Als de verdoving ingewerkt is begint de plastisch chirurg. Hij maakt een incisie achter uw oren, soms tot in de haargrens. Daarna maakt hij voorzichtig uw huid los, zodat hij toegang heeft tot de spiergroepen. De spieren die te slap zijn worden ingekort om ze weer strak te zetten. Daarna wordt de huid strakgetrokken en gehecht. Daarna volgt er een in sommige gevallen huid en of vet excisie. Soms moet onder de kin een extra incisie gecreëerd worden (z-plastiek) om overtollig vet en huid te verwijderen en de lokale spieren opnieuw te herstructureren.

Indien er veel overtollig vet zich onder de kin bevindt, kunt u ook kiezen voor een lokale liposuctie.


Heeft u nog vragen?

Het consult
Voordat u een halslift ondergaat zult eerst een gesprek hebben met de plastisch chirurg. Hij zal uitleggen hoe de ingreep precies gaat en welk resultaat u mag verwachten. Het kan zijn dat de arts een andere behandeling adviseert voor het gewenste resultaat, bijvoorbeeld een kleinere ingreep (z-plastiek) of een facelift. Ook is er tijdens het eerste consult gelegenheid om al jouw vragen te stellen.

Daarnaast zal de arts vragen naar ziekten in het verleden, medicatiegebruik en allergieën. Als je bloedverdunners gebruikt dan moeten deze vaak voor de operatie gestopt worden. Verder is het advies te stoppen met roken. Dit zorgt ervoor dat de huid beter geneest en geeft een beter resultaat.

 

De halslift operatie
Patienten die last hebben van afhangende huid onder de kin (de zogeheten kalkoennek) kunnen deze ingreep ondergaan. Soms is de halslift alleen niet afdoende. Omdat in veel gevallen de huid maar ook de halsspieren verslapt zijn wordt een combinatie ingreep Face/hals lift aangeraden door de plastisch chirurg.

Een halslift (Z-plastiek) kan worden uitgevoerd onder lokale verdoving. Dit betekent dat u in de regel dezelfde dag naar huis mag.

 

 

Belangrijke en noodzakelijke voorzorgsmaatregelen

Voorafgaand aan de ingreep is het raadzaam stringente voorzorgsmaatregelen te treffen:

 • Als u rookt, dient u daar zo lang mogelijk (zeker 4 weken) voor de operatie mee te stoppen. U bevordert daarmee de doorbloeding van de huid en daardoor de genezing.
 • Nuchter: U moet tijdens de operatie nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 6 uur voor de operatie niet meer mag eten en drinken (ook geen snoepjes of kauwgom). U mag tot 3 uur voor de operatie nog een glas water drinken, maar geen koffie, frisdrank of jus d'orange. Een slokje water, bijvoorbeeld om uw tanden te poetsen of medicatie (paracetamol) in te nemen, mag nog tot 2 uur voor de operatie.

 • Het gebruik van sommige bloedverdunnende medicatie zult u waarschijnlijk enkele dagen voor de operatie moeten staken.
 • Als u medicijnen zoals Marcoumar, Sintrom/Sintrommitis of Asprocardio gebruikt, overleg dan met de behandelend plastisch chirurg de voorschriften met betrekking tot het stoppen en hervatten hiervan.
 • Aspirine of aspirinebevattende pijnstillers (Advil, Diclofenac etc.) werken bloedverdunnend en kunnen zo een goede uitvoering van de ingreep in de weg zitten. Het is voor de ingreep belangrijk om te stoppen met het gebruik hiervan. Doe dit echter altijd in overleg met uw behandelend plastisch chirurg. In het algemeen adviseren wij u om:
 • Eén week voor de ingreep te stoppen met het gebruik van aspirinebevattende pijnstillers en drie dagen na de ingreep weer te starten.
 • In deze periode pijnstillers te gebruiken die wel zijn toegestaan zoals Paracetamol en Panadol.
 • Als u eraan twijfelt of een medicijn wel of geen aspirine bevat, overleg dan met uw huisarts, apotheek of behandelend plastisch chirurg.
 • Het is ook van groot belang dat u anderhalve tot twee weken begint met het innemen van Arnica druppeltjes. Deze inname zorgt ervoor dat de blauwe plekke, die bijna onvermijdelijk optreden, en eventuele zwellingen sneller verdwijnen.
 • Gebruik geen make-up en geen gezichtscrème op de dag van de ingreep.
 • Uw sieraden en horloge thuislaten of aan uw begeleider geven. De kliniek is niet aansprakelijk voor verlies en/of diefstal. 

Herstel na de halslift

Na de halslift voelt u meestal niet veel pijn. Wel is er kans op zwellingen en bloeduitstortingen rond het behandelde gebied. Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan draagt u gedurende één week na de halslift het steunverband. Enkele weken na de halslift heeft u doorgaans al zicht op het resultaat. Het eindresultaat van de halslift, net als bijna alle plastische ingrepen, is echter pas na een jaar te beoordelen.

Een week na de halslift komt u bij de plastisch chirurg voor controle en het verwijderen van de steunverband en de hechtingen. Controleafspraken vinden plaats in overleg met de plastisch chirurg.

 

Risico's en complicaties:

 • Hematoomvorming (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering
 • Blijvende littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.

 

Roken

Patiënten die op het moment van een operatie roken, of tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie en heeft het eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties. Het is belangrijk ten minste twee weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

 

Het resultaat

Na 1 - 1,5 maand kunt u het resultaat beoordelen, maar als het verband eraf gaat kunt u het eerste effect al zien. De littekens zitten bij uw oor, onder de kin of in de haarlijn. De plastisch chirurg heeft de incisies precies in de huidplooien gecentreerd, zodat ze niet opvallen

Het resultaat van de halslift blijft ongeveer 10-15 jaar zichtbaar. Hoe gezonder u leeft, hoe langer u kunt genieten van het resultaat

 

Kosten Halslift

Halslift uitgebreid € 5.000,-

Z-plastiek                € 2.000,-

Liposuctie onderkin € 1.000,-

 

Direct Afspraak inplannen of Neem contact op

Bij ernstige postoperatieve complicaties de eerste 24 uur na de ingreep of bij koorts, dient u direct contact op te nemen met onze artsen noodlijn op 085-2734793 (24 uur per dag bereikbaar)