• darkblurbg

 

Neuscorrecties (rhinoplastiek)

Algemene informatie

“Wie zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht”, is een oud volksgezegde. De neus is dus van uitzonderlijk esthetisch belang. Een kleine misvorming kan al oorzaak zijn van een gevoel van onzekerheid.

Rhinoplastie of neusplastiek is de algemene term die staat voor een verbetering van de neus; dit kan een correctie zijn van het benig of kraakbenig neusskelet, van de neuspunt of de neusgaten.

Een neuscorrectie kan een uitkomst zijn voor mensen die ontevreden zijn met hun aangezicht. Een neuscorrectie, ook wel rhinoplastiek genoemd, is een chirurgische ingreep waarbij de plastisch chirurg delen van het benige of kraakbeengedeelte of delen van het tussenschot (septum) verandert om zo de neus meer in balans te brengen met de rest van het aangezicht.

 

nose, neus correctie, neuscorrectie nose, neus correctie, neuscorrectie

 

Het eerste consult voor de neuscorrectie

Voordat de neuscorrectie kan worden uitgevoerd, zal de plastisch chirurg een consult plannen waarin uw verwachtingen worden besproken. De plastisch chirurg kan vervolgens bepalen of een operatie tot het gewenste resultaat zal leiden.

U kunt vragen verwachten over de hiernavolgende onderwerpen:

Uw algehele gezondheidssituatie;

Voorgaande ziektes, operaties of anderszins aandoeningen en klachten;

De medische historie van uw directe familieleden;

Eventuele allergieën en huidige medicaties.

 

Hij zal u voorlichten over de te verwachten resultaten, de wijze waarop de ingreep wordt uitgevoerd, de nazorg en mogelijke complicaties.

 

Belangrijke en noodzakelijke voorzorgsmaatregelen

 • Voorafgaand aan de ingreep is het raadzaam stringente voorzorgsmaatregelen te treffen.
 • NuchterU moet tijdens de operatie nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 6 uur voor de operatie niet meer mag eten en drinken (ook geen snoepjes of kauwgom). U mag tot 3 uur voor de operatie nog een glas water drinken, maar geen koffie, frisdrank of jus d'orange. Een slokje water, bijvoorbeeld om uw tanden te poetsen of medicatie (paracetamol) in te nemen, mag nog tot 2 uur voor de operatie.
 • Als u rookt, dient u daar zo lang mogelijk (zeker 4 weken) voor de operatie mee te stoppen. U bevordert daarmee de doorbloeding van de huid en daardoor de genezing.
 • Het gebruik van sommige bloedverdunnende medicatie zult u waarschijnlijk enkele dagen voor de operatie moeten staken.
 • Als u medicijnen zoals Marcoumar, Sintrom/Sintrommitis of Asprocardio gebruikt, overleg dan met de behandelend plastisch chirurg de voorschriften met betrekking tot het stoppen en hervatten hiervan.
 • Aspirine of aspirinebevattende pijnstillers (Advil, Diclofenac etc.) werken bloedverdunnend en kunnen zo een goede uitvoering van de ingreep in de weg zitten. Het is voor de ingreep belangrijk om te stoppen met het gebruik hiervan. Doe dit echter altijd in overleg met uw behandelend plastisch chirurg. In het algemeen adviseren wij u om:
 • Eén week voor de ingreep te stoppen met het gebruik van aspirinebevattende pijnstillers en drie dagen na de ingreep weer te starten.In deze periode pijnstillers te gebruiken die wel zijn toegestaan zoals Paracetamol en Panadol.Als u eraan twijfelt of een medicijn wel of geen aspirine bevat, overleg dan met uw huisarts, apotheek of behandelend plastisch chirurg.
 • Het is ook van groot belang dat u anderhalve tot twee weken begint met het innemen van Arnica druppeltjes. Deze inname zorgt ervoor dat de blauwe plekken, die bijna onvermijdelijk optreden, en eventuele zwellingen sneller verdwijnen.
 • Gebruik geen make-up en geen gezichtscrème op de dag van de ingreep.
 • Uw sieraden en horloge thuislaten of aan uw begeleider geven. De kliniek is niet aansprakelijk voor verlies en/of diefstal.

 

De operatie

Chirurgische ingrepen aan de neus kunnen meestal uitgevoerd worden via de neusgaten. Bij een dergelijke gesloten procedure worden enkel incisies (snedes) aan de binnenkant van de neus gemaakt. Slechts in een enkel geval is het nodig om een sneetje te maken in de huid tussen de neusgaten. In dat geval blijft daar dus ook een klein litteken achter.

Een neuscorrectie kan op meer manieren bereikt worden. Meestal volstaat het verwijderen van kraakbeen om een betere symmetrie te bereiken. In een enkel geval zal de operatie echter uitgebreider zijn, en zal bijvoorbeeld de neus gebroken moeten worden om het eindresultaat te bereiken.

 

Correctie van een scheve neus (neustussenschotcorrectie)

Bij een scheve neus zal de plastisch chirurg het tussenschot loshalen en daarna rechtzetten. Indien er een teveel aan kraakbeen is, zal de chirurg dat verwijderen voor het beste esthetische resultaat.

 

Correctie van een kromme neus

Bij een kromme neus of neus met onjuiste proporties zal de plastisch chirurg een meer gecompliceerde ingreep moeten uitvoeren, waarbij de neus vaak gebroken zal moeten worden. Er kan kraakbeen gebruikt worden uit andere delen van het lichaam (Rib, oren) om een zo goed mogelijk resultaat te creëren.

Neuspuntcorrectie

Een neuspuntcorrectie is een ingreep om bijvoorbeeld een wipneusje te corrigeren. Vaak kan deze ingreep door de neugaten gerealiseerd worden zodat er geen incisie aan de onderkant van de neus gemaakt hoeft te worden. Ook bij deze ingreep zal krakbeen verplaatst en of verwijderd worden.

 

Neusverkleining

Bij een gesloten techniek zal er een insnede (incisie) aan de binnenzijde van de neus in het neusslijmvlies gemaakt worden. Bij een open techniek wordt er een incisie in de huidbrug tussen de neusgaten gemaakt. Na de open of gesloten insnede wordt het benige en kraakbenige neusskelet ontmantelt. De plastisch chirurg past het neusskelet zodanig aan dat de neus weer in balans komt met de rest van het aangezicht. Hij plaatst de huid weer terug over het nieuwe frame van de neus en sluit de incisies.
In de neusgaten worden tampons geplaatst en tenslotte brengt hij een neusspalkje aan om de neus te helpen zijn nieuwe vorm te behouden.

Herstel na de neuscorrectie

Een neuspuntcorrectie zal beduidend minder pijnklachten geven dan een uitgebreide neuscorrectie. Na een neuspuntcorrectie zal de neus wel gevoelig zijn. In het algemeen is de pijn gering.

Bij een meer uitgebreide neuscorrectie zal u een trekkende pijn in het gezicht ervaren. Ook kunt u de eerste week last hebben van hoofdpijn. Zwellingen en bloeduitstortingen verergeren de eerste drie dagen na de ingreep meestal en nemen daarna weer langzaam af. Blauwe plekken kunnen tot aan de ogen zichtbaar zijn. De zwelling en blauwe plekken zullen geleidelijk aan wegtrekken.
Van het herstel na een neuscorrectie worden de neustampons als het meest onaangename ervaren. Ook kan uw reukvermogen even verdwenen zijn. Maakt u zich hierover geen zorgen. Na een aantal dagen zal uw reuk weer terugkomen.

 

Risico’s en complicaties

Hoewel neuscorrecties over het algemeen veilig zijn, zijn er zoals bij elke operatie ook aan een neuscorrectie risico’s verbonden. Enkele van de risico’s en complicaties die kunnen optreden bij neuschirurgie zijn:

 

 • Hematoomvorming (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering
 • Blijvend zichtbare littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.

Enkele mogelijke complicaties specifiek gerelateerd aan een neuscorrectie kunnen zijn:

 • Passagestoornis (moeite met door de neus ademen) als gevolg van zwelling in de neus
 • Schade aan het neustussenschot

Roken

Patiënten die op het moment van een operatie roken, of tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing. Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie en met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg. Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties. Het is belangrijk ten minste twee weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Slechte wondgenezing.

Asymmetrie van de neus.

Verandering in het gevoel van de huid.

Verminderde luchtcirculatie door de neus, bijvoorbeeld door een obstructie.

 

Het resultaat:

Zoals bij iedere chirurgische ingreep heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Het behandelde gebied zal in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. Ook kunnen de littekens direct na de neuscorrectie rood van kleur en opgezet zijn. Daar moet u niet van schrikken. Ook kunt u problemen met de ademhaling ervaren. Dit komt door de zwelling in het behandelde gebied. Dat is een natuurlijke reactie van het lichaam. Na een aantal weken zal de huid strakker trekken, zullen de verkleuringen verdwijnen en zal het resultaat goed beoordeeld kunnen worden.

Na drie maanden komt u nogmaals op controle bij de plastisch chirurg. Dan kan worden bepaald of de neuscorrectie tot het gewenste resultaat heeft geleid. Het resultaat van de correctie is permanent

Na zes tot negen maanden zal het resultaat pas goed te beoordelen zijn. Alle zwellingen zouden dan verdwenen moeten zijn

 

 

Tarieven

Neustip correctie vanaf € 1.500,-

Neustussenschot correctie vanaf € 2.500,-

Neuscorrectie klein vanaf € 3.000,-

Neuscorrectie medium vanaf € 3.750,-

Neuscorrectie uitgebreid vanaf € 5.500

Uitgebreide reconstructie vanaf € 7.500,-

Direct Afspraak inplannen of Neem contact op 

Bij ernstige postoperatieve complicaties de eerste 24 uur na de ingreep of bij koorts, dient u direct contact op te nemen met onze artsen noodlijn op 085-2734793 (24 uur per dag bereikbaar)