• darkblurbg

 

Algemene informatie

Alhoewel de zogenoemde ‘flaporen’ geen enkele invloed hebben op de kwaliteit van het gehoor, kunnen ze psychische en sociale problemen veroorzaken. Een eenvoudige ingreep, onder lokale anesthesie, kan de oorschelp naar een normale stand terugbrengen. Oorlellen kunnen ook verkleind worden.

Het rechtzetten van flaporen kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd, maar gebeurt meestal onder algehele verdoving. Als de operatie plaatsvindt in de polikliniek, onder plaatselijke verdoving, mag u na een paar uur al weer naar huis. Bij algehele verdoving (narcose) dient u een dag in het ziekenhuis blijven. Dan verblijf je op de verpleegafdeling.

 

Het eerste consult voor oorcorrectie en/of oorlelcorrectie

Voordat de oorcorrectie kan worden uitgevoerd, zal de plastisch chirurg een consult plannen waarin uw verwachtingen worden besproken. De plastisch chirurg kan vervolgens bepalen of een operatie tot het gewenste resultaat zal leiden. Een oorlelcorrectie kan worden uitgevoerd in geval van een te grote oorlel, gescheurde oorlel (oorbel-ongelukjes) of een opvallend naar voren staande oorlel. Hij zal u voorlichten over de te verwachten resultaten, de wijze waarop de ingreep wordt uitgevoerd, de nazorg en mogelijke complicaties.

 

U kunt ondermeer vragen verwachten over de hiernavolgende onderwerpen:

 • Uw algehele gezondheidssituatie;
 • Voorgaande ziektes, operaties of anderszins aandoeningen en klachten;
 • De medische historie van uw directe familieleden;
 • Eventuele allergieën en huidige medicaties.

 

Belangrijke en noodzakelijke voorzorgsmaatregelen

Voorafgaand aan de ingreep is het raadzaam stringente voorzorgsmaatregelen te treffen:

 • Als u rookt, dient u daar zo lang mogelijk (zeker 4 weken) voor de operatie mee te stoppen. U bevordert daarmee de doorbloeding van de huid en daardoor de genezing.
 • Nuchter: U moet tijdens de operatie nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 6 uur voor de operatie niet meer mag eten en drinken (ook geen snoepjes of kauwgom). U mag tot 3 uur voor de operatie nog een glas water drinken, maar geen koffie, frisdrank of jus d'orange. Een slokje water, bijvoorbeeld om uw tanden te poetsen of medicatie (paracetamol) in te nemen, mag nog tot 2 uur voor de operatie.

 • Het gebruik van sommige bloedverdunnende medicatie zult u waarschijnlijk enkele dagen voor de operatie moeten staken.
 • Als u medicijnen zoals Marcoumar, Sintrom/Sintrommitis of Asprocardio gebruikt, overleg dan met de behandelend plastisch chirurg de voorschriften met betrekking tot het stoppen en hervatten hiervan.
 • Aspirine of aspirinebevattende pijnstillers (Advil, Diclofenac etc.) werken bloedverdunnend en kunnen zo een goede uitvoering van de ingreep in de weg zitten. Het is voor de ingreep belangrijk om te stoppen met het gebruik hiervan. Doe dit echter altijd in overleg met uw behandelend plastisch chirurg. In het algemeen adviseren wij u om:
 • Eén week voor de ingreep te stoppen met het gebruik van aspirinebevattende pijnstillers en drie dagen na de ingreep weer te starten.
 • In deze periode pijnstillers te gebruiken die wel zijn toegestaan zoals Paracetamol en Panadol.
 • Als u eraan twijfelt of een medicijn wel of geen aspirine bevat, overleg dan met uw huisarts, apotheek of behandelend plastisch chirurg.
 • Het is ook van groot belang dat u anderhalve tot twee weken begint met het innemen van Arnica druppeltjes. Deze inname zorgt ervoor dat de blauwe plekke, die bijna onvermijdelijk optreden, en eventuele zwellingen sneller verdwijnen.
 • Gebruik geen make-up en geen gezichtscrème op de dag van de ingreep.
 • Uw sieraden en horloge thuislaten of aan uw begeleider geven. De kliniek is niet aansprakelijk voor verlies en/of diefstal. 

 

De operatie

Tijdens de oorcorrectie-operatie maakt de plastisch chirurg een incisie aan de achterkant van het oor. Het skelet van het oor bestaat uit kraakbeen. Dit skelet van kraakbeen gaat de plastisch chirurg omvormen en vastzetten met hechtingen aan de binnenkant van het oor zodat het oor in zijn nieuwe vorm blijft. Het oor wordt dichter tegen het hoofd aan gezet en omdat er dan een huidplooi ontstaat aan de achterkant, wordt het overtollige huid verwijderd. Door de incisie blijft er aan de achterkant van het oor een litteken over na de operatie. Hiervan is meestal weinig te zien omdat deze achter het oor verstopt zit.

 

Correctie van te grote oren

Als één of beide oren heel groot zijn, kan de plastisch chirurg hier ook iets aan doen.

 

Oorlelcorrectie

Bij de ingreep om een te grote oorlel te corrigeren, zal met een kleine incisie (insnijding) een stukje oorlel worden verwijderd.

Een uitstekende oorlel kan ook door middel van een kleine incisie en hechting weer recht gezet worden.

Bij een gescheurde oorlel door bijvoorbeeld een ongeluk met een oorbel, is de behandeling vooral gericht op het hechten van de kapotte oorlel.

Als het mogelijk is zal er op een zo onzichtbaar mogelijke plaats gehecht worden, bijvoorbeeld onderaan de oorlel of aan de rand van de oorlel. Na de operatie zullen de hechtingen worden afgeplakt met een kleine pleister.

Een chirurgische ingreep aan de oorlel kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Er wordt verdovingsvloeistof geïnjecteerd in de te behandelen oorlel(len). U zult dus merken dat de chirurg bezig is, maar u zult geen pijn voelen.

De plastisch chirurg zal altijd proberen de incisies op onopvallende plekken te maken, zoals in een bestaande huidplooi.

 

Herstel na de oor- en oorlelcorrecties

Als de ooroperatie afgelopen is, doet de arts of verpleegkundige een stevig en strak verband om de oren en hoofd. Het verband zal een week moeten blijven zitten totdat de hechtingen eruit mogen. Dus haar wassen moet u even uitstellen. Als het verband eraf mag, moeten de oren nog wel beschermd worden. Vooral ’s nachts omdat de oren dan tegen het kussen gedrukt kunnen worden. Daarom moet u nog ongeveer twee weken lang ’s nachts een haarband of verband dragen. Overdag dient u ook voorzichtig te doen met de oren, zoals tijdens het sporten. Als de hechtingen eruit zijn, mag het haar weer worden gewassen. Het is belangrijk dat u de huid achter de oren goed schoon en droog houdt.

De oren kunnen nog wekenlang rood, dik en pijnlijk zijn. Dit trekt langzaam weg. Tegen de pijn mag u paracetamol nemen.

Een oorlelcorrectie is een redelijk kleine ingreep en u kunt na de operatie dan ook meteen weer naar huis. De hechtpleister beschermt de wondjes van de operatie voldoende. Daarom is een maatregel zoals het dragen van een hoofdband die de oren en oorlellen bedekt en beschermt, meestal niet nodig. De pleister die de wond afdekt, zal na een week weer verwijderd worden. De arts zal eventueel ook hechtingen verwijderen, indien er geen gebruik is gemaakt van oplosbare hechtingen.

  

Risico’s en complicaties

Een oorcorrectie heeft dezelfde risico’s als veel andere operaties. Kraakbeen heeft soms de neiging om terug te buigen naar zijn oorspronkelijke vorm. Daarom kan niet volledig gegarandeerd worden dat de oren recht zullen blijven staan of symmetrisch zullen blijven. Soms is daarom een tweede oorcorrectie nodig. De meeste mensen zijn echter heel tevreden na hun oorcorrectie.

De volgende complicaties kunnen optreden, maar komen weinig voor:

 • Nabloeden van de wond.
 • Allergische reactie als gevolg van bijvoorbeeld de gebruikte verdovingsmiddelen.
 • Verandering van het littekenweefsel.

 

Resultaat

Na een oorcorrectie kan bijna nooit een absolute symmetrie van de oren gegarandeerd worden. Wel kunnen na de operatie duidelijk zichtbare verbeteringen in de stand van de oren zichtbaar zijn. Heel soms is het nodig om nog een operatie uit te voeren, omdat het resultaat niet voldoende is, of omdat het kraakbeen terugspringt naar zijn originele vorm. Over het algemeen zijn de resultaten van een oorcorrectie echter goed te noemen.

Het resultaat na een oorlelcorrectie verschilt per huidtype, maar over het algemeen zullen de littekentjes van de behandeling na verloop van tijd vaak nauwelijks zichtbaar zijn. Bijeen uitgescheurde oorlel, zullen de littekentjes op een meer zichtbare plek zitten. Na een herstelperiode van een paar maanden zijn de oorlellen weer sterk genoeg om eventueel nieuwe gaatjes voor oorbellen te laten schieten.

Tarieven Oorcorrectie

Oorlelcorrectie beide oren € 1.400,-

Oorcorrectie beide oren € 2.500,-

Direct Afspraak inplannen of Neem contact op

Bij ernstige postoperatieve complicaties de eerste 24 uur na de ingreep of bij koorts, dient u direct contact op te nemen met onze artsen noodlijn op 085-2734793 (24 uur per dag bereikbaar)