• darkblurbg

 

Algemeen

Met het verstrijken der jaren verslapt de huid, ook rond de armen. Bij sommige mensen heeft dat tot gevolg dat er flappen huid ontstaan onderaan de bovenarm. Dit kan van nature gebeuren maar wordt ook vaak veroorzaakt door gewichtverlies.

Een plastisch chirurg kan deze huid met een eenvoudige ingreep verwijderen. Keerzijde van deze ingreep is dat er een betrekkelijk groot litteken op de arm achterblijft.

 

Het consult

Doorgaans worden armlift uitgevoerd in een privékliniek. Voorafgaand aan de behandeling zal de behandelend arts een inschatting maken of de armlift succesvol kan worden uitgevoerd. Deze inschatting is grotendeels gebaseerd op uw verwachtingen en wensen, de hoeveelheid overtollig weefsel en de elasticiteit daarvan.

Voordat u een armlift ondergaat, zult u eerst een uitvoerig gesprek hebben met de plastisch chirurg. Hij zal uitleggen hoe de ingreep precies verloopt en welk resultaat u kunt verwachten. U kunt tijdens het consult ondermeer vragen verwachten over de hiernavolgende onderwerpen:

  • Uw algehele gezondheidssituatie;
  • Voorgaande ziektes, operaties of anderszins aandoeningen en klachten;
  • De medische historie van uw directe familieleden;
  • Eventuele allergieën en huidige medicaties.

 

Belangrijke en noodzakelijke voorzorgsmaatregelen

Voorafgaand aan de ingreep is het raadzaam stringente voorzorgsmaatregelen te treffen.

Als u rookt, dient u daar zo lang mogelijk (zeker 4 weken) voor de operatie mee te stoppen. U bevordert daarmee de doorbloeding van de huid en daardoor de genezing.

Het gebruik van sommige bloedverdunnende medicatie zult u waarschijnlijk enkele dagen voor de operatie moeten staken.

Als u medicijnen zoals Marcoumar, Sintrom/Sintrommitis of Asprocardio gebruikt, overleg dan met de behandelend plastisch chirurg de voorschriften met betrekking tot het stoppen en hervatten hiervan.

Aspirine of aspirinebevattende pijnstillers (Advil, Diclofenac etc.) werken bloedverdunnend en kunnen zo een goede uitvoering van de ingreep in de weg zitten. Het is voor de ingreep belangrijk om te stoppen met het gebruik hiervan. Doe dit echter altijd in overleg met uw behandelend plastisch chirurg. In het algemeen adviseren wij u om:

Eén week voor de ingreep te stoppen met het gebruik van aspirinebevattende pijnstillers en drie dagen na de ingreep weer te starten.

In deze periode pijnstillers te gebruiken die wel zijn toegestaan zoals Paracetamol en Panadol.

Als u eraan twijfelt of een medicijn wel of geen aspirine bevat, overleg dan met uw huisarts, apotheek of behandelend plastisch chirurg. 

Het is ook van groot belang dat u anderhalve tot twee weken begint met het innemen van Arnica druppeltjes. Deze inname zorgt ervoor dat de blauwe plekke, die bijna onvermijdelijk optreden, en eventuele zwellingen sneller verdwijnen.

Uw sieraden en horloge kunt u het best thuislaten of aan uw begeleider geven. De kliniek is niet aansprakelijk voor verlies en/of diefstal.

U dient zelf voor vervoer naar huis te zorgen, daar u niet in staat zult zijn om zelf te rijden.

 

 

De operatie

 

Afbeelding Armlift

Bij de armlift zal de dokter overtollige huid verwijderen. Deze ingreep laat echter een groot litteken achter.

Op de dag van de operatie worden er foto’s gemaakt van de armen. Deze komen in uw medisch dossier. Daarna tekent de arts met een markeerstift de lijnen uit waarlangs hij tijdens de operatie zal snijden. 

De operatie vindt plaats in een operatiekamer en wordt in de meeste gevallen uitgevoerd onder volledige narcose. De arts maakt de huid los van onderliggende spier- en vetlagen en snijdt het teveel aan huid weg. Eventueel wordt overtollig vet weggezogen. Daarna wordt de wond behandeld met weefsellijm en gehecht. Na 1 tot 2 uur is de operatie klaar.

De chirurg beoordeelt wanneer u weer naar huis mag. De meeste mensen mogen enkele uren na de ingreep al naar huis.

 

Herstel na de armlift

Na de operatie is de huid gezwollen en zijn bloeduitstortingen waarneembaar. Deze plekken zijn enigszins pijnlijk. Daartegen kunt u een pijnstillers slikken. Om de zwelling te beperken en te voorkomen dat de wond open gaat, draagt u een drukverband om de armen. Dit verband moet dag en nacht blijven zitten voor zeker 3 tot 7 dagen.

Gedurende enkele weken na de operatie wordt u afgeraden om te roken. Roken verhoogt de kans op het afsterven van huidweefsel.

Gedurende 7 dagen na de operatie mag het wondgebied absoluut niet nat worden of worden aangeraakt. U kunt wel kort douchen, zo lang het wondgebied goed is afdekt tegen het water. Na de eerste week mag het wondgebied wel nat worden, maar moet u opletten niet te warm te douchen, anders kan er een zwelling optreden.

Na de eerstee week kunt ook weer lichte inspanningen verrichten. Lichamelijke inspanning, zoals voor de operatie, kunnen echter pas na 4 tot 6 weken worden verricht. Houd hier rekening mee als u werk heeft waarbij fysieke inspanning wordt vereist.

Twee weken na de ingreep komt u terug naar de kliniek voor controle en om de hechtingen te laten verwijderen. Daarna is er nog een aantal vervolgafspraken voor controle, dit in overleg met de chirurg. Bij de eindcontrole worden weer foto’s gemaakt voor in uw medische dossier.

De littekens zullen de eerste maanden rood blijven, daarna trekt de kleur langzaam weg en krijgen de littekens de kleur van de huid. Om te voorkomen dat de littekens lelijk afsteken tegen de huid, mag u ze gedurende het eerste jaar na de ingreep niet aan de zon blootstellen. Na een jaar mag dit wel, maar u dient ze goed in te smeren met een zonnebrandproduct. Matige blootstelling aan de zon na het eerste jaar bevordert dat de littekens de kleur van de huid aannemen.

 

Risico’s en complicaties van een armlift

Omdat de armlift een betrekkelijk eenvoudige ingreep is, bestaat er een geringe kans op complicaties.

Mogelijke complicaties zijn:

  • Allergische reactie op anesthetica, desinfecteermiddelen en pleisters.
  • Lelijk herstel van littekens (littekencorrectie is mogelijk).
  • Beschadiging van zenuwen.
  • Asymmetrisch herstel van de armen.
  • Bij roken: afsterven huidweefsel.

 

Het resultaat van een armlift

Een volledig strak resultaat is praktisch zelden mogelijk, maar de verslapping is altijd sterk verminderd. Hechtingen worden zo veel mogelijk op minder zichtbare plekken en in bestaande huidplooien aangebracht, maar de littekens blijven zichtbaar. Het resultaat is pas na een jaar echt goed te beoordelen.

 

Tarieven

Armlift vanaf € 2.999,-

Direct Afspraak inplannen of Neem contact op

Bij ernstige postoperatieve complicaties de eerste 24 uur na de ingreep of bij koorts, dient u direct contact op te nemen met onze artsen noodlijn op 085-2734793 (24pd bereikbaar)