• darkblurbg

 

 

Borsten bepalen voor een groot deel het uiterlijk en voorkomen van vrouwen. Kleine borsten, of borsten die niet goed passen bij de rest van het postuur, kunnen daarom voor een gevoel van onzekerheid zorgen. Grote borsten kunnen bovendien een oorzaak zijn van rugklachten.

Bijna alle vrouwen die niet tevreden zijn met de omvang, situatie of het uiterlijk van hun borsten kunnen in aanmerking komen voor een borstcorrectie. Wanneer de borsten erg hangen, dan is een borstlift of een borstlift met implantaten vaak een goede optie. Kleinere borsten kunnen in de meeste gevallen worden vergroot met een borstvergroting, en grote borsten kunnen vaak worden gereduceerd tot een acceptabel formaat met een borstverkleining. Ook correcties van het tepelgebied behoort tot de mogelijkheden.

 

borst vergroting breast borst vergroting breast

1. Borstvergroting met lipofilling

Met behulp van lipofilling kan een borstvergroting bereikt worden. Hierbij wordt het lichaamseigen vet in de borst geïnjecteerd, of door het inbrengen van implantaten. Ook is het mogelijk om borsten te vergroten zonder operatie.

Klik hier voor meer informatie

2. Borstvergroting met implantaten

Een borstvergrotende operatie met implantaten (borstprotheses) wordt vrijwel altijd verricht onder volledige narcose. Om de implantaten in te brengen bij een borstvergroting zal een incisie aan de onderkant van de borsten of in de oksel gemaakt worden. Ook kan er voor gekozen worden bij een borstvergroting om de incisie rond de tepel te maken. Welke methode borstvergroting het meest geschikt is voor u, hangt o.a. af van het implantaat, uw anatomie, de voorkeur van de plastisch chirurg en de persoonlijke voorkeur. Er zal waar mogelijk gekozen worden voor een methode die zo weinig mogelijk (zichtbaar) littekenweefsel achterlaat.

Om tot een vollere boezem te komen, zullen implantaten in de borst worden ingebracht. Deze prothesen bestaan uit een kunststof- of siliconenzakje, dat gevuld is met siliconengel, een zout-wateroplossing, of een combinatie van beide. In de meeste gevallen zal gekozen worden voor een siliconen-implantaat omdat dit het beste resultaat geeft.

Bij Essential Aesthetics gebruiken we uitsluitend de beste implantaten ter wereld bij een borstvergroting, Mentor, Natrelle en BRST-lijn, allen met levenslange garantie op de implantaten. 

Voor een borstvergroting zijn er twee soorten implantaten met een zoutwater-oplossing op de markt, het saline-implantaat en het monobloc-hydrogel-implantaat. De eerste bevat een vloeibare vulling, terwijl bij het hydrogel-monobloc-implantaat de vulling m.b.v. een verdikkingsmiddel tot een gel is gemaakt. Dit implantaat benaderd hierdoor de 'look-and-feel' van siliconen-implantaten. Maar het mooiste resultaat voor een borstvergroting benadert u in onze optiek met siliconenimplantaten

Ronde of anatomische (druppelvormige) implantaten voor een borstvergroting

Van oudsher worden ronde implantaten gebruikt om tot vollere borsten te komen. Deze implantaten geven de borst een voller en boller aanzien. Bij slanke vrouwen of vrouwen met kleine borsten leveren ronde implantaten soms een erg onnatuurlijk resultaat op. Daarom wordt bij deze vrouwen steeds meer gekozen voor een borstvergroting met anatomisch gevormde siliconen implantaten. Deze anatomische implantaten zijn minder gevuld aan de bovenkant dan aan de onderkant en zorgen daarom voor een natuurlijkere overgang aan de bovenkant van de borst.

borst vergroting liftProfiel van het implantaat

Het profiel van het borstimplantaat bepaald in grote lijnen de contour van de 'nieuwe' borst. Over het algemeen bij een borstvergroting wordt een implantaat met laag profiel gekozen wanneer een zo natuurlijk mogelijk resultaat verlangd wordt. Implantaten met een hoog profiel worden met name gebruikt wanneer een meer stevige en vollere borst wordt verlangd.

Oppervlakte van het implantaat

De oppervlakte van een implantaat kan getextureerd (ruw) of glad zijn. Vrijwel alle anatomische implantaten hebben een getextureerd oppervlakte. Bij ronde implantaten kan de arts kiezen tussen een glad en getextureerd oppervlakte. De arts zal u vertellen wat de beste keuze is in uw geval.

Bij een borstvergroting is het niet altijd mogelijk om zelf het type implantaat en het bijbehorende profiel te kiezen. De plastisch chirurg zal u adviseren welk type implantaat en profiel het beste resultaat zal geven in uw individuele situatie. Het is aan te raden om foto's mee te nemen van het door uw gewenste resultaat van een borstvergroting als u op consult gaat. Laat de foto's aan onze chirurg zien en vraag hem hoe het gewenste resultaat het beste behaald kan worden.

 

breast, borstvergroting breast, borstvergroting

Het eerste consult bij een borstvergroting

Voordat er wordt overgegaan tot een borstencorrigerende operatie zal de plastisch chirurg tijdens een uitvoerig consult met u alle mogelijkheden met u doornemen. Uw wensen en verwachtingen worden onder andere De plastisch chirurg zal u informeren over de realiteit van uw verwachtingen.

Welke ingreep het beste voor u is, zal in samenspraak met de chirurg worden besloten. 

Bij een borstvergroting zal de arts uitgebreid vragen stellen over de hiernavolgende onderwerpen.

 • Uw algehele gezondheidssituatie;
 • Voorgaande ziektes, operaties of anderszins aandoeningen en klachten;
 • De medische historie van uw directe familieleden;
 • Eventuele allergieën en huidige medicaties.
 • Medische aandoeningen, medicijngebruik en allergieën
 • Voorgeschiedenis van borstkanker (in de familie) en resultaten van eventuele mammografieën of biopten (weefselmonsters).
 • Vaak zal de arts ook uw algemene gezondheidstoestand beoordelen en uw borsten onderzoeken.

Belangrijke en noodzakelijke voorzorgsmaatregelen bij een borstvergroting

 • Voorafgaand aan de ingreep van een borstvergroting is het raadzaam stringente voorzorgsmaatregelen te treffen.
 • Nuchter: U moet tijdens de operatie nuchter zijn om braken tijdens en na de operatie te voorkomen. Dit betekent dat u vanaf 6 uur voor de operatie niet meer mag eten en drinken (ook geen snoepjes of kauwgom). U mag tot 3 uur voor de operatie nog een glas water drinken. Een slokje water, bijvoorbeeld om uw tanden te poetsen of medicatie in te nemen, mag nog tot 2 uur voor de operatie.
 • Als u rookt, dient u daar zo lang mogelijk (zeker 4 weken) voor de operatie mee te stoppen. U bevordert daarmee de doorbloeding van de huid en daardoor de genezing.
 • Het gebruik van sommige bloedverdunnende medicatie zult u waarschijnlijk enkele dagen voor de operatie moeten staken.
 • Als u medicijnen zoals Marcoumar, Sintrom/Sintrommitis of Asprocardio gebruikt, overleg dan met de behandelend plastisch chirurg de voorschriften met betrekking tot het stoppen en hervatten hiervan.
 • Aspirine of aspirinebevattende pijnstillers (Advil, Diclofenac etc.) werken bloedverdunnend en kunnen zo een goede uitvoering van de ingreep in de weg zitten. Het is voor de ingreep belangrijk om te stoppen met het gebruik hiervan. Doe dit echter altijd in overleg met uw behandelend plastisch chirurg. In het algemeen adviseren wij u om:
 • Eén week voor de ingreep te stoppen met het gebruik van aspirinebevattende pijnstillers en drie dagen na de ingreep weer te starten.
 • In deze periode pijnstillers te gebruiken die wel zijn toegestaan zoals Paracetamol en Panadol.
 • Als u eraan twijfelt of een medicijn wel of geen aspirine bevat, overleg dan met uw huisarts, apotheek of behandelend plastisch chirurg.
 • Het is ook van groot belang dat u anderhalve tot twee weken begint met het innemen van Arnica druppeltjes. Deze inname zorgt ervoor dat de blauwe plekke, die bijna onvermijdelijk optreden, en eventuele zwellingen sneller verdwijnen.
 • Uw sieraden en horloge kunt u beter thuislaten of aan uw begeleider geven. De kliniek is niet aansprakelijk voor verlies en/of diefstal van uw eigendommen. U mag absoluut niet autorijden, dus u doet er verstandig aan vooraf zelf vervoer te regelen om naar huis terug te gaan.

 

De operaties en methodieken:

Borstvergroting met implantaten

Een borstvergrotende operatie duurt zonder complicaties ongeveer maximaal 2 uur. Voor de plaatsing van de implantaten kiest de chirurg uit verschillende methoden:

Implantaten boven de borstspier - subglandulaire plaatsing.

Implantaten worden meestal boven de borstspier geplaatst wanneer:

 • Er voldoende borstweefsel aanwezig is om het implantaat goed te bedekken.
 • Er sprake is van een sterk ontwikkelde borstspier, bijvoorbeeld door het beoefenen van topsport. Bij een sterk ontwikkelde spier
  zal het implantaat te veel omhoog gaan bewegen wanneer deze onder de spier zou worden geplaatst.
 • De patiënt een redelijk grote cupmaat wenst. 

Implantaten (gedeeltelijk) onder de borstspier - dual plane. Implantaten worden onder de borstspier geplaatst wanneer er sprake is van weinig borstweefsel (erg kleine borsten).

De voor- en nadelen van dual plane plaatsing

Dual plane is inmiddels de meest gekozen methode voor het vergroten van borsten. Dat komt doordat de methode grote voordelen met zich meebrengt. Zo treedt bij vrouwen met een dual plane borstvergroting veel minder vaak kapselvorming op na de operatie. Ook vinden veel vrouwen het resultaat er natuurlijker uit zien. Het herstel duurt na een dual plane operatie echter langer. Ook heeft men vaak meer pijn in de eerste weken na de operatie.

Plaats van de incisie

Om de implantaten in de borsten in te brengen bij een borstvergroting, zullen incisies in het lichaam gemaakt worden. De plastisch chirurg heeft hierbij verschillende mogelijkheden.

Via de tepel

Bij het inbrengen van het implantaat via de tepel bij een borstvergroting, wordt de incisie geplaatst op de overgang van de tepelhof naar de borst. Het litteken zal klein en onopvallend zijn. Omdat deze opening smal is, kunnen alleen kleinere implantaten op deze manier worden ingebracht. Vaak wordt deze methode gebruikt wanneer ook een kleine borstlift wenselijk is. Bij deze ingreep bestaat het risico van optredend gevoelsstoornis in de tepel.

Via de borstplooi 

Bij deze ingreep wordt de incisie geplaatst in de borstplooi aan de onderkant van de borsten. Het voordeel van deze manier van plaatsing is dat er grotere implantaten kunnen worden ingebracht en dat de chirurg een goed overzicht heeft van de borstholte. De kans op nabloedingen en andere complicaties is hierdoor bij deze ingreep relatief het kleinst. Het litteken dat na de operatie overblijft is relatief groot, maar ligt vaak goed verborgen in de borstplooi.

Via de oksel 

Implantaten kunnen ook via de oksel worden ingebracht. Een voordeel van deze manier van plaatsing is dat er geen littekens op of onder de borst zichtbaar zullen zijn. Het nadeel is dat implantaten soms naar boven schuiven, bovendien heeft de chirurg bij deze ingreep een minder goed zicht op de borstholte dan bij de andere ingrepen.

Herstel na de borstvergroting

Na de borstvergrotende operatie met implantaten zullen de borsten worden verbonden in een steungevend verband. Meestal worden ook drains ingebracht waarmee wondvocht kan worden afgevoerd. De post-operatieve herstelperiode is ongeveer 1 tot 2 dagen, na deze periode worden de drains verwijderd. Met het verstrijken van de tijd worden de borsten minder pijnlijk, toch kan het aan te raden zijn om in de eerste week na ontslag uit het ziekenhuis voor hulp in huis te zorgen omdat u nog weinig mobiel zult zijn. Verder wordt afgeraden om in de eerste zes weken na de operatie te veel zware inspanning te doen, zoals sporten of zwaar tillen.

Risico's en complicaties bij een borstvergroting met implantaten

De beslissing om over te gaan tot borstvergroting is een zeer persoonlijke. Omdat chirurgie altijd risico's met zich meebrengt zult moeten beslissen of de voordelen van een vollere boezem opwegen tegen de eventuele complicaties van de operatie en borstimplantaten. De plastisch chirurg zal in detail uitleggen wat de (kleine) risico's zijn die samenhangen met een operatie. De risico's van borstimplantaten en complicaties na borstvergroting zijn onder andere:

 • Littekens
 • Bloeden (hematoom)
 • Infectie
 • Slechte genezing van de wond 
 • Veranderingen in (het gevoel van) de tepel, tijdelijk of permanen
 • Rimpelen van de huid over het implantaat
 • Vochtophoping of kapselvorming, waardoor de borsten hard aanvoelen
 • Pijnlijke borsten

Het resultaat van een borstvergroting

Een borstvergroting is een betrouwbare en veilige ingreep. Het resultaat van de vergroting is direct na de ingreep zichtbaar, al zullen de borsten eerst nog wel gezwollen zijn. Meestal zijn vrouwen tevreden na een ingreep, maar in een enkel geval stemt het resultaat ook niet tot de tevredenheid. Een tweede operatie kan dan soms noodzakelijk zijn. Vaak is dit echter te voorkomen door van te voren duidelijk met de plastisch chirurg door te nemen wat het te verwachten eindresultaat is.

borst vergroting borst vergroting

 


 Hier kunt u zien hoe de beste borstvergroting implantaten ter wereld gefabriceerd worden:

 

Tarieven borstvergroting:

 • Borstvergroting met ronde BRST implantaten          € 2.999,-
 • Borstvergroting met anatomische implantaten                € 3.999,-
 • Borstvergroting + Speciale Borstlift zonder ankerlittekens        € 4.900,-
 • Borstvergroting met anatomische implantaten +  Speciale Borstlift zonder ankerlittekens    € 5.500,-

Bijkomende kosten borstvergroting: postoperatieve bh € 80,-

 

Direct Afspraak inplannen of Neem contact op

 

Bij ernstige postoperatieve complicaties de eerste 24 uur na de ingreep van de borstvergroting of bij koorts, dient u direct contact op te nemen met onze artsen noodlijn op 085-2734793 (24 uur per dag bereikbaar)