• darkblurbg
  • darkblurbg

Borstverkleining

Door een borstverkleinende operatie worden de borsten kleiner en steviger. Een borstverkleining is meestal geen geschikte behandeling bij (erg) hangende borsten. In die gevallen geeft een borstlift meestal een mooier resultaat. Ook kan een plastisch chirurg de twee ingrepen combineren.

 

Het eerste consult voor de borstverkleining

U zult een voorlichtingsfilm te zien krijgen over een borstverkleinende operatie, uitgevoerd door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie

Tijdens het consult met de plastische chirurg kunt u uw klachten, vragen en wensen bespreken. De chirurg zal meestal vragen naar uw verwachtingen met betrekking tot het resultaat en de ingreep. De arts zal daarnaast uitleggen hoe de ingreep er uit ziet en u een idee geven over de resultaten. Om teleurstellingen te voorkomen is het belangrijk dat u een goed beeld van de te verwachten resultaten heeft.

Ook voor deze ingreep geldt dezelfde informatie over het consult en de voorzorgsmaatregelen zoals die staan genoemd onder het kopje Borstvergroting door implantaten.

Borsten kunnen op een aantal manieren verkleind worden. Meestal wordt gekozen voor een operatieve verkleining, maar er kan in een enkel geval ook gekozen worden voor een borstverkleining door middel van liposuctie. 

Verreweg de meeste borstverkleiningen worden operatief uitgevoerd. Een borstverkleinende operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt gemiddeld 2 uur. Om de borsten kleiner te maken zal klierweefsel, vetweefsel en huid verwijderd worden. Hiervoor wordt meestal een incisie gemaakt aan de onderkant van de borsten. De tepels krijgen een nieuwe plek op de borst, passend bij de nieuwe vorm van de borst. 

De borsten kunnen op verschillende manieren verkleind worden. Welke methode gekozen wordt hangt onder andere af van de hoeveelheid weefsel die verwijderd zal worden. De chirurg zal altijd kiezen voor een methode waarbij zo min mogelijk littekens zullen achterblijven. 

Omdat de tepels vrijwel altijd een nieuwe plek nodig hebben, zal er in ieder geval rond de tepelhof een litteken ontstaan. Bij de meest gebruikte techniek wordt er daarnaast een snee in de plooi onder de borst gemaakt en vanaf de tepelhof naar beneden. Deze snedes hebben de vorm van een anker, en het wordt dan ook wel de ankermethode genoemd. Wanneer minder weefsel hoeft te worden weggesneden dan kan de arts ook kiezen voor alleen een incisie vanaf de tepelhof naar beneden. Wat voor u de beste methode is, kan samen met de plastisch chirurg besloten worden.

 

Herstel na de borstverkleining

Wanneer liposuctie is toegepast, dan is het vaak nodig om de eerste weken na de ingreep een stevige (sport) BH of ondersteunend hemd te dragen. De maat van de borsten verandert nog zodra de zwelling wegtrekt; het kan dus nodig zijn om na verloop van tijd de BH te wisselen. Verder is de hersteltijd vaak kort. De meeste mensen kunnen na een aantal dagen hun werkzaamheden weer hervatten. Wanneer gekozen is voor een operatieve borstverkleining dan is het herstel vaak langer. 

Na een operatieve borstverkleining zullen de borsten stevig verbonden worden. Meestal worden er ook drains aangebracht die vocht en bloed uit de wond afvoeren. Na één of enkele dagen zullen de drains weer verwijderd worden. De hechtingen zullen er na tien tot veertien dagen uitgehaald worden.

Vlak na de operatie kunnen de borsten gezwollen en beurs zijn. De uiteindelijke grootte van de borsten zal dus pas na enkele weken duidelijk zijn, als de zwelling helemaal is weggetrokken. Ook kunt u last hebben van pijnlijke borsten; dit gaat geleidelijk aan voorbij. 

Bij een borstverkleining zullen er altijd littekens achterblijven. Deze littekens kunnen in het begin erg rood en dik zijn, maar ook dit trekt langzaam weg. Zware inspanning of werkzaamheden zoals sporten of tillen, wordt afgeraden tot zes weken na de operatie.

 

Risico’s en complicaties bij een borstverkleining

Voordat u beslist over te gaan tot een borstverkleinende operatie zult u voor uzelf een afweging moeten maken tussen de voordelen en risico’s. Operaties brengen altijd risico’s met zich mee, een borstverkleining vormt hierop geen uitzondering. 

Bij een borstverkleinende operatie is het met name belangrijk te bedenken of u van plan bent in de toekomst borstvoeding te geven. Doordat de tepel verplaatst wordt, gaat ook de verbinding met de onderliggende melkklieren verloren. Het geven van borstvoeding is in de meeste gevallen daarom niet meer mogelijk.

Andere risico’s en complicaties van een borstverkleining zijn onder andere:

  • Gevoelsstoornis van de tepels. Dit kan verbeteren maar kan ook blijvend zijn.
  • Slechte genezing van de wond.
  • Pijnlijke borsten. 

 

Resultaat

De resultaten van een borstverkleining zijn direct na de operatie te zien. Doordat er meestal nog enige weken sprake is van zwelling van de borsten, worden de borsten nog wat kleiner zodra dit afneemt. De littekens zijn eerst rood en dik maar zullen langzaam minder opvallend worden. 

De plastisch chirurg kan niet precies voorspellen welke cupmaat u na de ingreep zult hebben. Uiteindelijk zullen de borsten kleiner en steviger zijn. Ook zal de vorm veranderd zijn, passend bij de nieuwe grootte.

Verreweg de meeste vrouwen zijn tevreden over het resultaat van de ingreep. Klachten over rugpijn, schouderpijn en nekpijn verdwijnen vaak helemaal en veel vrouwen zijn minder onzeker over hun borsten.

In een enkel geval vallen de resultaten tegen. Vrouwen kunnen zich storen aan de (a)symmetrie van de borsten of overmatig littekenweefsel. Soms vallen de borsten daarnaast uiteindelijk te klein of toch nog te groot uit. Een tweede operatie kan in deze gevallen nodig zijn, maar dit valt te voorkomen door van te voren goed met de plastische chirurg te bespreken wat het te verwachten eindresultaat is.

 

Liposuctie van de borsten

In sommige gevallen kunnen borsten verkleind worden met behulp van liposuctie. Het voordeel van deze ingreep is dat er een minimaal aantal littekens achterblijven. Ook de hersteltijd is vele malen korter.

Liposuctie van de borsten kan alleen succesvol worden uitgevoerd bij vrouwen die overmatig veel vetweefsel in het borstgebied hebben. Borstklierweefsel is te stug om weggezogen te worden, en dit kan dan ook alleen met behulp van een operatie worden weggehaald. 

Een nadeel van liposuctie van de borsten is onder andere dat de borst slapper en meer uitgezakt kan ogen na de ingreep. Bij een verkleining met liposuctie kan namelijk geen huid verwijderd worden, zoals bij een operatieve verkleining.

Behalve als op zichzelf staande ingreep, kan liposuctie van de borsten in enkele gevallen ook een goede toevoeging zijn voor een operatieve borstverkleining. Dit wordt met name gedaan wanneer er na de operatieve verkleining ook vetweefsel uit de armholte moet worden weggehaald voor een mooier resultaat.

  

Tarieven

Borstverkleining vanaf € 4.500,-

Bijkomende kosten: postoperatieve bh € 80,-

 

Direct Afspraak inplannen of Neem contact op

Bij ernstige postoperatieve complicaties de eerste 24 uur na de ingreep of bij koorts, dient u direct contact op te nemen met onze artsen noodlijn op 085-2734793 (24 uur pd bereikbaar)