• darkblurbg

 

PATIËNTEN INFORMATIE


Belangrijke medische informatie voor de operatie:

 

 

De voorbereiding

Vragenlijst

Om goed en veilig anesthesie te kunnen toedienen is het noodzakelijk om over uw algehele gezondheid geïnformeerd te zijn. U heeft daarom een vragenlijst met vragen over uw gezondheid, eerdere behandelingen, medicijngebruik en allergieën ontvangen van ons. Het is van belang dat dit formulier zo nauwkeurig mogelijk is ingevuld. Naar aanleiding van deze vragenlijst kan het zijn dat de anesthesioloog het noodzakelijk vindt om nadere informatie op te vragen bij andere specialisten. U kunt hiervoor toestemming geven op de achterzijde van het vragenformulier. Ook kan het zijn dat u door de anesthesioloog gebeld kunt worden bij onduidelijkheden die om nadere uitleg vragen. Omdat dan de anaesthesioloog u niet persoonlijk heeft gesproken zal hij of zij op de operatiedag zelf nog even een beeld willen vormen en nogmaals wat vragen aan u willen stellen.

Voor de operatiedag:

Als er sinds de afspraak voor de operatie en de operatiedag wijzigingen in uw gezondheid zijn ontstaan, dan verzoeken wij om telefonisch contact op te nemen met Kliniek Amstelveen op telefoonnummer 020-5300393 of met kliniek Holystaete op 010-4742365
U wordt verzocht om voldoende paracetamol in huis te halen, een recept voor eventueel een andere pijnstiller krijgt u in de kliniek na de operatie mee naar huis.
Indien u een recept heeft gekregen voor trombose profylaxe, dan zorgt u dat u de spuitjes de dag voor de operatie in huis heeft en spuit u voor de eerste keer de avond voor de operatie.

De operatiedag:

Nuchter

Op de dag van de operatie moet u nuchter zijn.
Dit betekent dat uw maag leeg moet zijn en dat voor de operatie NIETS mag eten.
U mag WEL heldere , suikerhoudende vloeistoffen drinken tot twee uur voordat u bij ons aanwezig moet zijn.
U mag geen drugs en alcohol gebruiken, niet roken en geen kauwgom kauwen.

Onder heldere vloeistoffen wordt onder andere verstaan:

Koffie en thee zonder melk
Water, limonade, sportdranken
Vruchtensappen ( geen jus d’orange) zonder vruchtvlees

Medicijngebruik:

U moet op de operatiedag gewoon uw eigen medicijnen met een klein beetje water innemen zoals u gewend bent. Mochten er bepaalde medicamenten niet ingenomen mogen worden voor de operatie, dan zal de anesthesioloog u daar nadrukkelijk op wijzen. Neemt u al uw medicijnen mee naar de kliniek.

Op de dag van de operatie neemt u minimaal 2 uur voordat u in de kliniek aanwezig moet zijn, 2 tabletten paracetamol van 500 mg in met een beetje water.

En verder:

Laat sieraden en waardevolle spullen thuis
Draag gemakkelijk zittende kleding en neem warme sokken mee
Eventuele nagellak en kunstnagels verwijderen van de wijsvinger van beide handen.
Draag geen bodylotion, make-up of gezichtscrème
Indien u piercings heeft, deze graag verwijderen.
Draag geen contactlenzen.
Voor de mannen: graag een gladgeschoren gezicht.

De operatie:

Bij aankomst in de kliniek wordt u ontvangen door een van de gastvrouwen die u verder zullen begeleiden tot in de voorbereidingsruimte van de operatiekamers. Daar kleedt u zich om in speciale operatiekleding en krijgt u een bed toegewezen. Zij zullen u nog vragen stellen over veranderingen in uw gezondheid, het nuchter zijn en of u de paracetamol heeft ingenomen en indien van toepassing, de trombose profylaxe heeft gespoten. In de voorbereidingsruimte komt de anesthesioloog kennis met u maken en zal onze plastisch chirurg u ook nog even onderzoeken en af tekenen. Ook wordt er alvast een infuus ingebracht.

Als u aan de beurt bent loopt u met ons mee naar de operatiekamer. Voordat u de narcosemiddelen krijgt toegediend, wordt de bewakingsapparatuur aangesloten. U krijgt plakkers op de borst om de hartslag te meten en een klemmetje op uw vinger om het zuurstofgehalte in het bloed te controleren. De bloeddruk wordt aan de arm gemeten. Na een laatste checklist te hebben doorgenomen met het hele team, brengen wij u via het infuus in slaap. Soms krijgt u een kapje voor het gezicht, maar daar komt enkel wat extra zuurstof voor de veiligheid uit. Tijdens de narcose krijgt u alvast iets tegen eventuele misselijkheid en pijn toegediend.

 

Het wakker worden uit de narcose:

U kunt zich kort na de narcose nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal.
Met het uitwerken van de narcose kan er ook pijn gaan optreden in het operatiegebied. Als het nodig is zullen wij u extra pijnstillers of iets tegen de misselijkheid geven. Soms heeft de chirurg drains achtergelaten in de wond. Soms worden de drains in de kliniek verwijderd, maar soms moeten de drains er thuis ook nog even in blijven zitten en krijgt u instructies mee van de chirurg wat te doen met de drains. Indien u wakker genoeg bent, krijgt u wat te drinken en een lichte maaltijd. Als u zich goed genoeg voelt mag u zich aankleden. U mag naar huis als u geplast heeft en de pijn onder controle is. U krijgt dan ook een recept voor de pijnstillers van ons mee.

 

Bijwerkingen en complicaties van de narcose:

Heeft u een geïrriteerde keel of bent u hees, dan komt dat van het buisje dat tijdens de narcose in uw keel zat om de ademhaling te regelen. Deze klachten gaan meestal vanzelf binnen een aantal dagen over. Ter verlichting van deze keelklachten kunt een keeltablet nemen.

Ernstige complicaties als gevolg van de anesthesie komen nagenoeg niet meer voor. Door de verbetering van de bewakingsapparatuur, de beschikking over moderne medicamenten en door de goede opleiding van de anesthesiologen en anesthesiemedewerkers is narcose tegenwoordig uitermate veilig. Ondanks alle zorgvuldigheid zijn complicaties niet altijd te voorkomen. Zo kunnen er allergische reacties op medicijnen optreden. Bij het inbrengen van het beademingsbuisje kunt u uw gebit beschadigen. En door een ongelukkige houding tijdens de operatie kan een zenuw in uw arm of been beklemd raken en tintelingen en krachtsverlies kunnen hierdoor voorkomen.

Ondanks dat er geen gevallen bekend zijn waarbij de baby nadelige gevolgen heeft ondervonden van narcose tijdens de zwangerschap, geven wij geen narcose tijdens de zwangerschap. Mocht u wellicht in verwachting zijn, dan verzoeken wij u vriendelijk om dit te melden aan ons. Indien u anticonceptiemiddelen gebruikt, houdt u er dan rekening mee dat deze anticonceptie ‘’de pil’’ onveilig kan zijn indien u gebraakt heeft.

 

Naar huis:

Ten aanzien van de narcose mag u 24 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Mogelijk dat de chirurg u een langere periode heeft opgegeven, dan heeft dat de te maken met de ingreep en niet met de narcose. Hanteer de eerste 24 uur geen gevaarlijke machines en neem geen belangrijke beslissingen. Zorg dat er iemand aanwezig is om u te begeleiden en gedurende de eerste 24 uur te verzorgen. U mag na de operatie eten en drinken wat u wilt, maar gebruik geen alcohol of drugs. Een heel zware maaltijd valt overigens niet altijd goed. Het is heel normaal dat u zich na de operatie enige tijd niet fit voelt of wat geheugen- en concentratie problemen heeft. Dit ligt niet aan de anesthesie, maar aan de ingrijpende gebeurtenis die een operatie nu eenmaal kan zijn. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen.

Direct Afspraak inplannen of Neem contact op