• darkblurbg
 • darkblurbg
 • darkblurbg

De bekendste borstingrepen zijn die waar de hele borst aangepast wordt zoals borstverkleining of borst lifts. Veel vrouwen zijn zich er niet van bewust dat het ook mogelijk is om kleinere problemen die gericht zijn op de tepelhof en de tepel aan te pakken. Mogelijke problemen zijn, te grote tepelhoven, te dikke tepelhoven, te lange tepels, ingetrokken tepels of asymmetrische tepels.

Ben jij een geschikte kandidaat?
Is jouw gezondheid goed, en heb jij een wens om jouw tepelhof cosmetisch mooier te maken, dan ben je een goede kandidaat. De meeste vrouwen verlangen naar perfecte, symmetrische tepelhoven en tepels. Natuurlijk is ‘perfect’ in ieders ogen iets anders. Wat niet iedereen weet is dat veel vrouwen met kampen met bijvoorbeeld ingetrokken tepels. Ten minste 1 op de 50 vrouwen heeft hiermee te maken bij een of bij allebei de tepels. De oorzaken zijn meestal terug te brengen tot korte melkkanalen of littekenweefsel op de melkkanalen. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt zijn door een infectie aan de melkkanalen. Hoewel er vrouwen zijn die hier prima mee kunnen leven, zijn er ook vrouwen die zich erg bewust zijn hiervan of die zelfs medische problemen ondervinden bij het geven van borstvoeding. Wil je meer weten over het consult en voorzorgsmaatregelen voor de operatie, kijk dan onder het kopje borstvergroting door implantaten. Hier vind je informatie over het consult en de voorzorgsmaatregelen die ook geldt voor ingrepen aan de tepels of tepelhoven. 

Wat gebeurt er bij tepel en tepelhof ingrepen
De ingreep waarbij een ingetrokken tepel wordt verholpen begint met een kleine incisie dicht bij het punt waar de tepel begint. Heel voorzichtig spreidt de chirurg de vezels die verantwoordelijk zijn voor het naar binnen trekken van de tepel. Wanneer de tepel is ‘bevrijd’ en weer naar buiten wijst en de vezels die de tepel naar binnen trokken zijn gespreid voor extra ruimte, zet de chirurg alles weer vast.

Wat gebeurt er bij een tepelhofverkleining
Verkleining van de tepelhof wordt bereikt door het verwijderen van een gedeelte van de gepigemteerde huid. Dit gebeurt weer via een incisie precies daar waar de tepel begint.

Hoe wordt een ingetrokken tepel hersteld
Er zijn verschillende ingrepen om een ingetrokken tepel te corrigeren afhankelijk van het type ingetrokken tepel. Bij een normaal gevormde tepel kan er gebruik worden gemaakt van een ringetje onder de huid, waardoor de tepel niet meer naar binnen klapt. Na deze ingreep kan nog steeds borstvoeding worden gegeven. Bij een slecht aangelegde tepel, 
‘Normaal gevormde’ tepel, die soms naar binnen klapt. Bij dit type tepel, wordt er een ringetje onder de huid geplaatst. Zo kan de tepel niet meer naar binnen klappen. De melkgangetjes blijven behouden en borstvoeding kan dus nog gegeven worden.
Bij een ‘slecht aangelegde’ tepel, is de tepel naar binnengetrokken door de melkgangetjes. Hierdoor moet de tepel losgemaakt worden van de melkgangetjes waardoor deze beschadigd kunnen raken, zodat borstvoeding niet meer mogelijk is.

Andere correctiemogelijkheden
Heb je te lange tepels, dan wordt de lengte van de tepel ingekort door het topje te verwijderen en de wond te hechten. Het kan ook zijn dat de tepels te breed zijn, ook dit is te behandelen door een stuk weefsel in de vorm van een taartpunt te verwijderen precies onder de tepel. Hierdoor wordt de omvang smaller. Maar er is nog zeker meer mogelijk, de chirurg weet precies wat er nodig is om uw wensen waar te maken. Boek vandaag nog een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

De operatie
De tepelcorrectie is een vrij kleine ingreep, dus vaak is alleen plaatselijke verdoving nodig. Er wordt dan een verdovend spuitje in de tepel gegeven. Uiteraard kan er voor algehele verdoving gekozen worden, maar dit brengt weer andere risico's met zich mee. 
Zoals bij elke ingreep worden er foto’s gemaakt voor het medisch dossier, zowel voor de ingreep als daarna bij de nacontrole. Daarna tekent de plastisch chirurg het gebied af waar de sneetjes gezet moeten worden. Tijdens het consult wordt besproken en besloten welke methode de plastisch chirurg gaat toepassen.

Herstel na de tepelcorrectie
De tepelcorrectie zal ongeveer 30-60 minuten duren. Na de ingreep kan je dezelfde dag weer naar huis, maar mag je niet zelf autorijden. Ook zijn de tepel en borst de eerste 3 dagen na de operatie gezwollen en zijn er meestal bloeduitstortingen zichtbaar. Deze klachten nemen geleidelijk af. Voor de pijn krijg je pijnmedicatie en voor de zwelling middelen die helpen voorkomen of verminderen. Na twee dagen rust, kan je doorgaans weer aan het werk. Onze chirurgen werken vooral met hechtingen die oplosbaar zijn. Voor niet-oplosbare hechtingen kunt u een week na de ingreep terugkomen, zodat deze verwijderd kunnen worden. 

Risico’s en complicaties
De tepelcorrectie is een relatief ‘kleine ingreep’ en de risico’s en complicaties zijn over het algemeen ook klein. Voor de meeste vrouwen is de tepel een belangrijk en gevoelig gebied. Daarom kan men de kleine risico’s en complicaties als groter ervaren. 

Er is kans op de volgende complicaties:

 • Allergische reactie
 • Infectie
 • Nabloeding
 • Wijken van huidranden bij litteken
 • Rimpeling rond het litteken
 • Gevoelloosheid tepel
 • Verminderd/onvermogen tot het geven van borstvoeding
 • Vorming van dikke littekens

Resultaat
Het is belangrijk zich te realiseren dat er altijd littekens achter blijven na de tepelcorrectie. Deze littekens zullen in de loop der tijd minder zichtbaar worden. Volledig onzichtbaar worden de littekens echter nooit. Over het algemeen herstellen de wondjes snel en is het eindresultaat snel zichtbaar. De meeste vrouwen zijn tevreden met het eindresultaat.

Tarieven

 • Correctie ingetrokken tepel (per borst) € 700,-
 • Tepelhofcorrectie (per borst) € 900,-
  Direct Afspraak inplannen of Neem contact op
  Bij ernstige postoperatieve complicaties de eerste 24 uur na de ingreep of bij koorts, dient u direct contact op te nemen met onze artsen noodlijn op 085-2734793 (24 uur pd bereikbaar)