


Introductie
Bijgevoegd vindt u het kwaliteitsjaarverslag van Essential Aesthetics. In dit verslag leest u wat we het afgelopen jaar hebben gedaan om de kwaliteit van onze dienstverlening hoog te houden en waar mogelijk verder te verbeteren.
Dit document is tot stand gekomen in samenwerking met de directie en kwaliteitsmanager van Essential Aesthetics. Heeft u vragen over dit document of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.
Introductie van de kliniek
Essential Aesthetics is een toonaangevende, zelfstandige kliniek gevestigd in een prachtig monumentaal pand in Den Haag. De kliniek is ontstaan vanuit een passie voor kwaliteit, zorg en schoonheid, met als missie: de beste investering die u kunt doen, is er een in uzelf. Essential Aesthetics biedt een breed scala aan cosmetische en plastisch chirurgische behandelingen/procedures in een luxe, ontspannende omgeving. Werken met de beste producten en internationale topartsen staat garant voor hoge kwaliteit en up-to-date kennis van de nieuwste, state-of-the-art behandelmethoden. De kliniek is trots op haar persoonlijke aanpak; u bent essentieel voor ons, onze missie is om te zoeken naar de beste manier om uw natuurlijke schoonheid te versterken en te accentueren.
Missie en beleid
Essential Aesthetics streeft ernaar de nummer één te zijn in esthetische chirurgie en behandelingen voor gezond ouder worden, een baken van uitmuntendheid op alle niveaus. Ons team van artsen, assistenten en kwaliteitsmanager werkt dag in dag uit aan de allerbeste kwaliteit en service; niet alleen vandaag, maar ook voor de behoeften van morgen.
Dit doen we door volledig aanwezig te zijn voor onze cliënten en oprechte zorg te bieden. Door te luisteren naar uw behoeften, contact te maken met onze patiënten, aandacht te hebben voor de details en de tijd te nemen om die ene boodschap over te brengen die de patiënt na de operatie nodig heeft. De persoonlijke benadering gaat hand in hand met het dagelijks naar een hoger niveau tillen van ons kwaliteitsmanagement.
Essential Aesthetics werkt, in lijn met onze toewijding aan uitmuntendheid, uiteraard volgens de geldende wet- en regelgeving die van toepassing is op onze kliniek. Daarnaast wordt te allen tijde voldaan aan de eisen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Medewerkers en behandelaars
Kennis en vaardigheden zijn essentieel bij Essential Aesthetics. Al onze artsen en medewerkers volgen bijscholingen in hun vakgebied om te voldoen aan hun specialistenregistratie en hun kennis en expertise op peil te houden. Daarnaast volgen de medewerkers jaarlijks een cursus bedrijfshulpverlening.
Kwaliteit, beleid en veiligheid
Kwaliteitsmanagementsysteem
Het kwaliteitssysteem functioneert naar behoren en maakt deel uit van het primaire proces, de patiëntenzorg. Risico’s worden besproken, verbeterpunten uit incidentmeldingen en audits worden gestructureerd aangepakt en geëvalueerd. De verbetercyclus wordt doorlopen en bewaakt door het management en de kwaliteitsteams.
Auditen
Essential Aesthetics streeft dagelijks naar een hoge kwaliteit en veiligheid voor haar patiënten. Jaarlijks worden een aantal interne en externe audits uitgevoerd om de kwaliteit en patiëntveiligheid van de kliniek te controleren en te waarborgen.
Infectie-audit
Preventie-audit Schaaf Consultancy voert jaarlijks een audit uit bij Essential Aesthetics om ons hygiëne- en infectiebeleid te toetsen. Tevens voorziet zij de kliniek van eventuele aanbevelingen zodat we ons kunnen blijven verbeteren.
Audit apotheker
Jaarlijks wordt ons medicatiebeleid en -beheer binnen de kliniek door een apotheker getoetst middels een audit.
ISO 9001:2015 audit
Essential Aesthetics is sinds 2019 ISO 9001-gecertificeerd. Certificering houdt in dat een externe, onafhankelijke partij vaststelt of het kwaliteitsmanagementsysteem van de organisatie aan alle normeisen voldoet. De certificering wordt jaarlijks getoetst door een onafhankelijke auditor van KIWA.
NEN 8009:2018 audit
Omdat we altijd streven naar verdere verbetering, behalen we vanaf dit jaar ook de NEN 8009-certificering. NEN 8009 geeft specificaties voor het opzetten van een systeem voor veiligheid in ziekenhuizen voor patiënten en medewerkers. Het geeft definities voor veiligheid, verantwoordelijkheden en de eisen voor medewerkers.
Interne audits
Naast de externe audits worden er jaarlijks ook diverse interne audits uitgevoerd op allerlei gebieden door onze kwaliteitsmanager.
Kwaliteitsveiligheidssysteem
Goede zorg is veilige zorg. Naast hoge kwaliteit willen we ook veilige zorg leveren. Met ons veiligheidsmanagementsysteem (afgekort VMS) monitoren en beheersen we onze processen rondom de veiligheid van patiënten en medewerkers. De kern van VMS is risico-identificatie en het analyseren en voorkomen van incidenten. Het VMS is gericht op het identificeren van risico’s voor de patiënt, het beheersen van de patiënt en het voorkomen van schade aan de patiënt. Om te streven naar continue en blijvende verbetering, werken we met een verbetercyclus.
Veilig Incidenten Melden (VIM)
Veilig Incidenten Melden (VIM) is een belangrijk onderdeel van het Veiligheidsmanagementsysteem. Veilig Incidenten Melden is er om inzicht te krijgen in de oorzaken van ongewenste gebeurtenissen (risico’s) in het zorg- en behandelproces, organisatiebreed en op locatieniveau. Centraal hierbij staan organisatie- of systeemproblemen. Door incidenten en bijna-incidenten te analyseren, krijgen we inzicht in de risico’s, sporen we onderliggende oorzaken op en nemen we deze weg door verbeteracties te implementeren. Zo wordt de patiëntenzorg veiliger gemaakt. Eventuele calamiteiten melden we conform onze calamiteitenprocedure aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Wet- en regelgeving
De kliniek voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving. De belangrijkste wet- en regelgeving vindt u hieronder:
• De Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi);
• De Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG);
• De Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO);
• De Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (Wkkgz);
• De Wet op de Medische Hulpmiddelen;
• Besluit Medische Hulpmiddelen (BMH);
• Besluit Gesteriliseerde Medische Hulpmiddelen in Ziekenhuizen (BGMH);
• Convenant Veilige Toepassing Medische Technologie in de Medisch Specialistische Zorg (NFU, NVZ en
Revalidatie Nederland);
• De Richtlijn Verantwoordelijkheid van medisch specialisten voor het onderhoud en beheer van medische apparatuur
(OM)
• Omstandigheden (kleine) chirurgische en invasieve verrichtingen (WIP);
• Richtlijn Bijzonder Resistente Micro-organismen (WIP);
• Richtlijn Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus (WIP);
• Medewerker persoonlijke hygiëne (WIP);
• Relevante WIP-richtlijnen (WIP);
• Handboek verantwoordelijkheidsverdeling samenwerking in de zorg (KNMG, V&VN, KNOV, KNGF, KNMP,
NIP, NVZ, NFU, GGZ Nederland en NPCF);
• Geneesmiddelenwet;
• Veiligheidsmanagementsysteem (VMS);
• Richtlijn VTGM (NVZA, V&VN en WIP);
• Landelijke richtlijn preventie iatrogene hepatitis B;
• Arbeidsomstandighedenwet;
• Kwaliteitskader cosmetische zorg;
• AVG-wetgeving.